Emirates Group: Veća dobit za 50 odsto

Emirates Group: Veća dobit za 50 odsto

Najveći svetski avio-prevoznik ostvario je neto dobit od 2,2 milijarde dolara. Prvi put od 2010. pali su prihodi kompanije i to za tri odsto, zbog jačanja dolara i pada cene nafte.

Godišnja dobit Emirates Groupe porasla je 50 posto jer je najveći svetski vazduhoplovni prevoznik proširio svoju flotu i imao koristi od odluke da se ne osigura od promena cena goriva.

Neto dobit za poslovnu godinu koja je završila 31. marta porasla je na 2,2 milijarde dolara, objavila je kompanija u utorak, a prenosi Bloomberg.

Prihodi firme pali su 3 odsto, što je prvi pad od 2010. godine. Na prihode je negativno uticalo kretanje dolara, u iznosu od 1,6 milijarde dolara, dok je istovremeno kompanija zbog pada cene nafte uštedela 2,4 milijarde dolara, rekao je predsednik i glavni izvršni direktor Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

“Snažni dolar i dalje će predstavljati izazov poslovanju kompanije“, napomenuo je Sheikh Ahmed na konferenciji za novinare u Dubaiju i dodao “Niske cene nafte biće mač s dve oštrice – dobre za operativne troškove, ali loše za globalno poslovanje i poverenje potrošača. Postoji i određeni pritisak na doprinos pa dobit ulažemo u dalje poslovanje“.

S kompanijom je letelo 51,9 miliona putnika, što je porast od 8 posto u odnosu na godinu pre. Faktor popunjenosti sedišta pao je 3,1 posto na 76,5 posto.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Baltičke države: Stanovi najjeftiniji u Rigi
Next Google: Računar za oko u vidu sočiva

You might also like

Najvažnije vesti

Batagon poslao i šestu ponudu za kupovinu Fabrike akumulatora

Švajcarska kompanija Batagon ponudila je 7,35 miliona evra za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor, prenosi SOinfo.

Prehrambena industrija

Agrokor se priprema za IPO na Londonskoj berzi

Hrvatski koncern Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića u pripremama je za javnu ponudu akcija (IPO), koju nameravaju da sprovedu narednog leta na Londonskoj berzi, prenose slovenački mediji.

Agrobiznis

Hrvatski Viro zainteresovan za srpsko tržište šećera

Najveće šanse za preuzimanje dve srpske šećerane u Crvenki i Žablju imaju fabrika šećera iz Hrvatske, Viro, zajedno sa francuskom grupom Cristal Union.