Bloomberg: Evroobveznice Srbije bezbedna luka u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU

Bloomberg: Evroobveznice Srbije bezbedna luka u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU

Ima jedna postkomunistička država gde su investitori pronašli zaštitu od rizika ukoliko Velika Britanija napusti EU, – Srbija, piše Bloomberg.

U članku pod naslovom “Brexit Exodus Skips Serbian Bonds With EU Membership in Limbo” njujorška agencija piše da su evroobveznice države Srbije nadmašile one u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji u poslednjih mesec dana, zbog narastajućeg straha u tim zemljama da će pretrpeti gubitke teške više milijardi evra u sredstvima EU, ako Velika Britanija u junu na referendumu glasa za izlazak iz Unije.

Budući da je zahtev Srbije za pridruživanje 28-članom bloku već sedam godina “u vazduhu”, ta zemlja je zaštićenija od svojih suseda u pogledu posledica mogućeg Brexit-a, prema oceni nemačke Commerzbank AG i austrijske Raiffeisen Bank International AG.

Obe banke preporučuju klijentima kupovinu srpskih obveznica, kojima pogoduju vladini planovi za reformu ekonomije, što stvara osnovu za podizanje njihovog kreditnog rejtinga.

Čak i ako Britanci glasaju 23. juna za ostanak u EU, srpski dug će i dalje biti na dobitku nakon što je prošlomesečna izborna pobeda potvrdila mandat vladi da ubrza proces pridruživanja EU do 2020. godine, prema oceni Commerzbank.

“Srbija je u poziciji da manje izgubi”, izjavio je Simon Quijano-Evans, glavni strateg za tržišta u usponu Commerzbank, sa sedištem u Londonu, koji preporučuje kupovinu srpskih obveznica s rokom dospeća 2021. umesto poljskih sa sličnim rokom.

Mada su u Raiffeisen Bank optimisti u pogledu srpskih dužničkih hartija, ipak smatraju da zemlja nije potpuno imuna na izvesno prelivanje uticaja od Brexit-a, dodaje se u tekstu.

Preporuka za Raiffeisen Bank kupovinu srpskih tromesečnih obveznica više je povezana za ishod izbora prošlog meseca nego za relativno manju izloženost zemlje prema efektima Brexit-a, kaže Gintaras Shlizhyus, strateg te banke sa sedištem u Beču.

Srpska napredna stranka premijera Aleksandra Vučića obećala je da će osloboditi javni bilans tereta gubitaka više od 500 državnih preduzeća i da će srezati broj zaposlenih u javnom sektoru, što je zahtev iz aranžmana iz predostrožnosti koji Srbija ima sa MMF-om, da bi zemlji bila na raspolaganju kreditna linija od 1,2 milijarde dolara kako bi poduprla stanje državnih finansija, navodi se u tekstu.

Izvor:Bloomberg/Tanjug
Previous Beogradska berza: NIS u centru pažnje zbog objave rezultata, indeksi u crvenom
Next Za Tata Steel UK zainteresovano sedam kupaca

You might also like

Azijske berze: Akcije pale, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale jer su ulagači oprezni zbog geopolitičkih rizika, dok je dolar pod pritiskom pada prinosa na američke obveznice.

Evropske berze: Početak nedelje obeležio pad akcija

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su pale, najviše u rudarskom sektoru zbog pada cena metala, a pod pritiskom je i Deutsche banka jer je najavila prikupljanje svežeg

Wall Street: Indeksi nastavljaju sa padom drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija blago pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči nekoliko važnih političkih i ekonomskih događaja, koji bi mogli osetno uticati na tržište.

3 Comments

 1. Q
  May 11, 20:25 Reply
  "Blumberg" (Bloomberg) je objavio listu najjadnijih ekonomija za 2016. godinu. Za vrednovanje se gleda indeks inflacije i stope nezaposlenosti pojedine zemlje. Srbija se nalazi na neslavnom sedmom mestu.
 2. Max
  May 11, 20:26 Reply
  Sa bankarskim sistemom u stranim rukama, sa enormnim kamatama, sa monetarnim sistemom koji više vodi računa o interesima bankarskog sektora nego o interesima razvoja zemlje, ekonomija će u najboljem slučaju tavoriti.
 3. Sw
  May 11, 20:28 Reply
  Kada u jednoj državi radi samo 35 odsto radno sposobnog stanovništva, kada je država praktično bez industrije, kada i bez velikih industrijskih potrošača Srbija kuburi sa energijom, kada je infrastruktura tragično zapuštena, tada ekonomska propast ne dolazi, ona je već tu.

Leave a Reply