Beogradska berza: NIS u centru pažnje zbog objave rezultata, indeksi u crvenom

Beogradska berza: NIS u centru pažnje zbog objave rezultata, indeksi u crvenom

Tržište akcija danas je zabeležilo izuzetno skroman promet, uz lagani silazni trend repernog indeksa. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 267,8 miliona RSD (2,2 miliona EUR), zahvaljujući državnim obveznicama, dok je indeks Belex15 oslabio 0,2% na 616,1 poen.

U centru pažnje investitora bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je danas objavila rezultate za prvi kvartal, ali je izostala reakcija tržišta u vidu većeg prometa. NIS je trgovanje okončao u blagom minusu na 616 RSD uz promet od 1,1 milion RSD. Ova kompanija je izvestila da je u periodu januar-mart ostvarila dobit od 261 milion RSD u odnosu na gubitak od 4,7 milijardi RSD ostvaren u istom periodu prošle godine. Usled niske cene sirove nafte prihod kompanije za prvi kvartal pao je 24% na 35,2 milijarde RSD.

Energoprojekt holding (ENHL) je oslabio 1,2% na 1.050 RSD uz trgovanje od 0,6 miliona RSD, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) uz minornu realizaciju pao 0,7% na 873 RSD. Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) se zadržao na 2.750 RSD uz promet od 0,7 miliona RSD. Još dva trgovačka dana ostala su na raspolaganje investitorima koji žele da učestvuju u raspodeli dividende za prošlu godinu u bruto iznosu od 155 RSD po akciji.

Galenika Fitofarmacija (FITO) je ojačala 1,6% na 2.465 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD, dok je Messer Tehnogas (TGAS) pao 2,1% na 9.786 RSD uz realizaciju od 0,4 miliona RSD. Ovo je prvi put da se Tehnogas spustio ispod nivoa od 10.000 RSD otkada je kompanija najavila raspodelu dividende u bruto iznosu od 1.801 RSD po akciji.

Državna obveznica RSO1489 denominovana u evrima, koja dospeva na naplatu 25. septembra 2017. godine zabeležila je promet od 2,1 milion EUR.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Thyssenkrupp: Pad profita za 60 odsto
Next Bloomberg: Evroobveznice Srbije bezbedna luka u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU

You might also like

Berza

Akcionari Bambija bez dividende i ove godine

Nadzorni odbor požarevačkog konditora Bambi zakazao je redovnu skupštinu akcionara za 24. jun tekuće godine, a na dnevnom redu su uobičajene odluke, uključujući usvajanje godišnjeg finansijskog izveštaja i donošenje odluke

Berza

Jeftiniji evro i banke zaslužne za rast berzanskih indeksa

Jeftiniji evro, italijanske banke i dobri ekonomski podaci iz Kine najzaslužniji su za snažan rast cena akcija na evropskim berzama.

Berza

Dinar bez promene prema evru u ponedeljak

Vrednost dinara prema evru je skoro nepromenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,2629 dinara za evro.