Baltičke države: Stanovi najjeftiniji u Rigi

Baltičke države: Stanovi najjeftiniji u Rigi

Cene stanova u glavnom gradu Letonije su još daleko od nivoa pre početka finansijske krize. U poređenju sa druge dve prestolnice Baltičkih država, stambeni kvadrat u Rigi je najjeftiniji.

Najbrži oporavak tržišta beleži Estonija, a cene stanova u glavnom gradu Talinu su još uvek za 9 odsto niže od svog vrhunca 2008. godine.

Oporavak tržišta nekretnina u Litvaniji je nešto sporiji pa su cene stambenih nekretnina u prestolnici Viljnusu, posmatrano u istom periodu, za trećinu jeftinije.

Letonija je daleko od povratka na vreme pre 2008. Iako je broj transakcija u prvom kvartalu 2016. porastao za 26 odsto, cene u Rigi su za 58 odsto niže od najviših nivoa zabeleženih pre krize.

“Postoji nekoliko ograničavajućih faktora na tržištu nekretnina; problematična demografska i poslovna sitacija te nepovoljna klima za strane investitore”, kaže Aigars Zarins, predsednik kompanije Balsts. “Pozitivno je što su plaće nešto veće a krediti za mlade porodice sa decom su dostupniji. Međutim to nije dovoljno da tržište nekretnina u Letoniji napreduje istim tempom kao u Estoniji i Litvaniji”, mišljenja je Zarins.

Najjeftiniji stanovi u Rigi su u zgradama iz sovjetskog perioda i kreću se, od 476 evra do 823 evra po metru kvadratnom.

Kvadrat stana u novim zgradama, zavisno od lokacije, košta između hiljadu do 3.900 evra u centru grada.

Iznajmljivanje poslovnog prostora u aprilu koštalo je od 12-16 evra po kvadratu, dok je u centru grada prosečna cena iznajmljivanja poslovnog prostora iznosila je 19 evra po metru kvadratnom.

Izvor:Agencije
Previous Grčka posle godina krize okreće novi list
Next Emirates Group: Veća dobit za 50 odsto

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Rusi sve više zainteresovani za nekretnine u Majamiju

Nakon pobede Donalda Trumpa, ruski kupci su proteklih meseci pokazali rastući interes za nekretnine u Miamiju.

Društvo 1Comments

Srbija će do kraja godine vratiti pravoslavnoj crkvi više od 90 odsto oduzete imovine

Do sad je rešeno više od 70 odsto zahteva za vraćanje imovine koje je podnela Srpska pravoslavna crkva i realno je da do kraja godine SPC bude vraćeno više od

Društvo 1Comments

U selima širom Srbije oko 50.000 napuštenih kuća

U Srbiji ima oko 4.600 sela, a u njima oko 50.000 napuštenih kuća, dok u oko 145.000 kuća trenutno niko ne živi.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply