Baltičke države: Stanovi najjeftiniji u Rigi

Baltičke države: Stanovi najjeftiniji u Rigi

Cene stanova u glavnom gradu Letonije su još daleko od nivoa pre početka finansijske krize. U poređenju sa druge dve prestolnice Baltičkih država, stambeni kvadrat u Rigi je najjeftiniji.

Najbrži oporavak tržišta beleži Estonija, a cene stanova u glavnom gradu Talinu su još uvek za 9 odsto niže od svog vrhunca 2008. godine.

Oporavak tržišta nekretnina u Litvaniji je nešto sporiji pa su cene stambenih nekretnina u prestolnici Viljnusu, posmatrano u istom periodu, za trećinu jeftinije.

Letonija je daleko od povratka na vreme pre 2008. Iako je broj transakcija u prvom kvartalu 2016. porastao za 26 odsto, cene u Rigi su za 58 odsto niže od najviših nivoa zabeleženih pre krize.

“Postoji nekoliko ograničavajućih faktora na tržištu nekretnina; problematična demografska i poslovna sitacija te nepovoljna klima za strane investitore”, kaže Aigars Zarins, predsednik kompanije Balsts. “Pozitivno je što su plaće nešto veće a krediti za mlade porodice sa decom su dostupniji. Međutim to nije dovoljno da tržište nekretnina u Letoniji napreduje istim tempom kao u Estoniji i Litvaniji”, mišljenja je Zarins.

Najjeftiniji stanovi u Rigi su u zgradama iz sovjetskog perioda i kreću se, od 476 evra do 823 evra po metru kvadratnom.

Kvadrat stana u novim zgradama, zavisno od lokacije, košta između hiljadu do 3.900 evra u centru grada.

Iznajmljivanje poslovnog prostora u aprilu koštalo je od 12-16 evra po kvadratu, dok je u centru grada prosečna cena iznajmljivanja poslovnog prostora iznosila je 19 evra po metru kvadratnom.

Izvor:Agencije
Previous Grčka posle godina krize okreće novi list
Next Emirates Group: Veća dobit za 50 odsto

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Promet nekretnina u Srbiji na nivou pre finansijske krize 2008.

U Srbiji je tokom prošle godine u prometu bilo 126.000 nekretnina što je 12 odsto više nego 2015. godine, a prosečna cena kvadratnog metra korišćenog stana je bila 880 evra,

Zemljište 0 Comments

Grad Beograd prodaje zemljište za zgrade najvišeg standarda na Savskom vencu

Direkcija za građevinsko zemljšte i izgradnju Beograda objavila je oglas o javnom nadmetanju radi otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada.

Nekretnine 0 Comments

Baza nelegalnih objekata dostupna na sajtu Ministarstva

Baza svih nezakonito izgrađenih objekata u Srbiji od 3. jula 2017. godine je dostupna na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply