Azijske berze: Dolar oslabio, ulagači oprezni

Azijske berze: Dolar oslabio, ulagači oprezni

Ulagače zabrinjava stanje kineske ekonomije budući da su dobri pokazatelji u martu podstakli su nadu da je zaustavljeno njegovo slabljenje, ali slabi podaci za april oživeli su sumnje u mogućnost skorašnjeg preokreta loših trendova.

Na azijskim se berzama u sredu trguje oprezno, iako su u utorak na Wall Streetu berzovni indeksi skočili više od 1 odsto, jer ulagače zabrinjava slabost kineskog i ostalih tržišta u razvoju.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dok su cene akcija u Australiji i Šangaju porasle oko 0,6 posto.

Međutim, berzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pali su između 0,1 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, skliznuvši na najniži nivo u dva meseca.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio u plusu 0,4 posto, zahvaljujući jučerašnjem skoku cena akcija na Wall Streetu za više od 1 posto.

Entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo jer ih zabrinjava usporavanje rasta najvećih svetskih ekonomija, posebno kineske.

Foto:www.mining.com

Foto:www.mining.com

I dok su dobri pokazatelji u martu podstakli nadu da je zaustavljeno slabljenje druge po veličini svetske ekonomije, slabi podaci za april oživeli su sumnje u mogućnost skorašnjeg preokreta loših trendova.

“Nemamo baš jasnih razloga za pozitivan pogled na globalnu ekonomiju, no možda ne bismo trebali biti previše pesimistični”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u firmi Daiwa Securities.

Jučerašnji skok cena akcija na Wall Streetu najviše je bio podstaknut rastom cena nafte na američkom tržištu za 4 posto zbog smanjenih snabdevanja iz Kanade i nekih drugih zemalja, pa su otklonjena strahovanja od posledica prekomerne proizvodnje.

No, naftom se već danas trguje opreznije. Jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula 0,3 posto, na 44,50 dolara, a na londonskom je tržištu barel jutros pojeftinio 0,3 posto, na 45,32 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar izgubio dobitke od juče, kada su japanske vlasti poručile da su spremne intervenisati kako bi oslabile jen, ako će kretanje kursa naštetiti trgovini i ekonomiji Japana.

Čini se da su splasnuli strahovi od intervencije japanske centralne banke, pa je kurs dolara jutros skliznuo na 108,80 jena, nakon što je sinoć dostigao 109,38 jena, najviši nivo u dve nedelje.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostigla 1,1385 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1370 dolara.

Izvor: GdeInvestirati, Hina
Previous Wall Street: Indeksi skočili za više od 1 odsto
Next Grčka posle godina krize okreće novi list

You might also like

Berza

Wall Street: Akcije finansijskog sektora zabeležile najveći rast

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, ponajviše u finansijskom sektoru jer se očekuje povećanje kamata Feda, a dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i nadi ulagača u poresku reformu.

Svetske berze

Wall Street: Cene akcija pale četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su i u utorak cene akcija pale, četvrti dan zaredom, jer su ulagači suzdržani zbog mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije.

Berza

Dinar miruje, srednji kurs danas 118,0714

Zvanični srednji kurs dinara iznosi danas 118,0714 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na prethodni dan, objavila je Narodna banka Srbije.