Wall Street: Zbog pada cena nafte energetski sektor oslabio

Wall Street: Zbog pada cena nafte energetski sektor oslabio

Cene akcija u energetskom i rudarskom sektoru na Wall Streetu pale su otprilike 1,2 posto, što je posledica pada cena nafte za 2,8 posto i pritiska na cene sirovina, nakon slabih ekonomskih pokazatelja iz Kine, najvećeg svetskog potrošača sirovina.

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu je zdravstveni sektor ojačao, dok je energetski oslabio zbog pada cena nafte.

Dow Jones je oslabio 0,20 posto, na 17.705 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,08 posto, na 2.058 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 4.750 bodova.

Pet od 10 sektora S&P 500 indeksa juče je dobilo na vrednosti, pri čemu su najviše, 1,1 posto, porasle cene akcija u zdravstvenom sektoru.

To se ponajviše zahvaljuje skoku cene akcije Allergana za 6 posto, nakon što je izraelska Teva poručila da očekuje da će do juna dovršiti preuzimanje Allerganovog generičkog poslovanja vrednog 40,5 milijardi dolara.

S druge strane, najviše su pale, oko 1,2 posto, cene akcija u energetskom i rudarskom sektoru, što je posledica pada cena nafte za 2,8 posto i pritiska na cene sirovina, nakon slabih ekonomskih pokazatelja iz Kine, najvećeg svetskog potrošača sirovina.

foto: cnbc.com

foto: cnbc.com

Kineski izvoz pao je u aprilu za 1,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, više nego što se očekivalo, a oštro je pao i uvoz, za 10,9 posto.

To pokazuje da je domaća potražnja u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji slaba, kao i potražnja na globalnom tržištu.

Ulagači su oprezni i zbog anemičnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Sezona objava poslovnih izveštaja za prvo tromesečje je pri kraju, a u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale za 5,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok su prihodi smanjeni za 1,9 posto.

“Ovoj sezoni poslovnih izveštaja dao bih srednju ocenu. Dok je većina kompanija uspela nadmašiti niska očekivanja po pitanju zarada, prihodi su ponovno razočarali”, kaže Alan Gayle, strateg u firmi RidgeWorth Investments.

A na većini evropskih berzi cene su akcija juče porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 1,12 posto, na 9.980 bodova, a pariski CAC 0,50 posto, na 4.322 boda. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 posto, na 6.114 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Slabe šanse da će FED povećati kamatne stope
Next Žene telohranitelji traženije od muških kolega i često više plaćene

You might also like

Svetske berze

Azijske berze porasle drugi dan zaredom

Na azijskim berzama su u petak cene akcija porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da carine na uvoz čelika i aluminijuma u SAD neće izazvati trgovinske ratove, a

Berza

Produktna berza: Nastavak pada cena, uvoz zrna soje

Na organizovanom robnoberzanskom tržištu nastavljaju se negativni cenovni trendovi drugu nedelju za redom.

Berza

Dinar ojačao, u ponedeljak 123,26 dinara za jedan evro

Dinar je ojačao 0,2 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,2551 dinara za jedan evro.