“Panama papers” objavljeni na internetu, brojna imena i adrese iz Srbije i drugih država članica bivše SFRJ

“Panama papers” objavljeni na internetu, brojna imena i adrese iz Srbije i drugih država članica bivše SFRJ

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je sinoć ogromnu bazu dokumenata “Panama papers” na kojoj se nalaze brojna imena i adrese iz Srbije i drugih država članica bifše SFRJ.

Na listi se nalazi devet kompanija sa Devičanskih ostrva, 54 imena, tri posrednika, kao i 48 adresa povezanih sa Srbijom. Pretragom se dobijaju i adrese iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Baza, koja se može pronaći na linku offshoreleaks.icij.org obuhvata najmanje 21 destinaciju – od Nevade (SAD) do Hong Konga i Britanskih devičanskih ostrva.

ICIJ ističe da ove informacije objavljuje zarad javnog interesa.

Panamski papiri” pokazali su kako ljudi koriste offshore firme kako bi izbegli plaćanje poreza i sankcije, podseća BBC.

Papiri su pripadali advokatskoj firmi Mossack Fonseca, čije je sedište u Panami, a procureli su zahvaljujući nepoznatom izvoru. Ta kompanija, međutim, poriče da je uradila išta pogrešno.

Istraga u kojoj sudjeluje novinarski konzorcij od 100 dnevnih listova odnosi se na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. te pokazuje da su neke kompanije registrirovane u poreznim oazama korišćene za pranje sumnjiva novca, trgovinu oružjem i drogama te za utaju poreza.

Mossack Fonseca je, sudeći prema dokumentima, otvorila više od 200.000 offshore firmi u poreznim oazama .

Izvor:Agencije
Previous Brazil: Poništeno glasanje za opoziv predsednice Dilme Rousseff
Next NIS sutra predstavlja rezultate za prvi kvartal

You might also like

Tema dana

Francuska i Nemačka pojačale mere bezbednosti na aerodromima

Nakon tri eksplozije koje su se od jutros dogodile u Briselu, dve na briselskom aerodromu i jedna na stanici metroa u Evropskom kvartu, mere bezbednosti pojačane su na aerodromima u

Svetske berze

Cena zlata pala na najniži nivo u dva meseca

Sve izglednije skoro povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama ojačalo je američku valutu i spustilo cene plemenitih metala na najniže nive u poslednjih nekoliko nedelja.

Tema dana

Grčkoj nije potreban novi kredit

Grčka može da istupi iz trećeg paketa strane finansijske pomoći bez potrebe da iz predostrožnosti zatraži kredit i bez usvajanja novih mera štednje, rekao je danas premijer Alexis Tsipras.