Najvažnije stvari koje treba znati o današnjem tržištu

Najvažnije stvari koje treba znati o današnjem tržištu

Kako se menjaju podaci, tako se menja i tržište sa kojim treba ići u korak.

Cene nafte skočile 2% nakon požara u Kanadi

Cena nafte se oporavila u ponedeljak nakon što je požar uništio naftna polja u Alberti. Cena maeričkih fjučersa sirove nafte porasla je 1.07 USD ili 2.4%, dok se cena lake nafte tipa „brent“ oporavila 87 centi ili 1.9% na 46.24 USD.

Slabi podaci iz Kine

Prema poslednjim podacima izvoz i uvoz Kine su oslabili u aprilu i to više od očekivanog. Izvoz je umanjen 1.8% u odnosu na prethodnu godinu,što je značajno gore od predviđanja da će ovaj pad iznositi samo 0.1%. Sa druge strane, uvoz je pao 10.9% i to značajno više u odnosu na očekivanja koja su iznosila 5%.

Dolar je porastao dok se jen urušio nakon upozorenja o mogućoj intervenciji

Dolar indeks, koji predstavlja vrednost američkog dolara u odnosu na korpu najvažnijih valuta je porastao na 94.05. Dolar je takođe porastao u odnosu na jen i to na 107.95 nakon što je japanski ministar Taro Aso rekao da je Tokio spreman da interveniše na valutnom tržištu.

dolar

Akcije na svetskim berzama uglavnom porasle

Akcije su porasle zahvaljujući oporavku cena nafte i nadi da će FED zadržati kamatne stope na trenutnom nivou. Evropske berze su se oporavile sa mesečnog dna, dok je nemački indeks DAX došao do nivoa od 10,000.

Cena zlata pala na 1,280 USD

Fjučersi zlata su zabeležili pad od 14.5 USD ili 1.1% na skoro 1,280 USD za finu uncu, nakon što su investitori loše podatke o američkoj zaposlenosti videli kao manje razočaravajuće nego što se to prvobitno mislilo. Naime, ministarstvo rada je u petak objavilo povećanje broja radnih mesta za 160,000 što je najmanja brojka još od septembra prošle godine.

Izvor: GdeInvestirati/SintezaInvestGroup
Previous NIS deli akcionarima 21 dinar po akciji
Next Marko Čadež: Velika mogućnost privredne saradnje Srbije i Kanade

You might also like

Berza

Evropske berze: Berzanski indeksi zabeležili blaži rast

Na evropskim berzama u petak su najznačajniji akcijski indeksi blago ojačali, zahvaljujući rastu cena akcija u farmaceutskom sektoru i novim vestima o aktivnostima na području spajanja i akvizicija.

Berza

Azijske berze porasle, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago porasle, kao i na Wall Streetu pretodnog dana, no visoki prinosi na američke obveznice podstiču rast kursa dolara i drže ulagače na oprezu.

Berza

Wall Street: Tehnološki sektor pritisnuo berzu

Na Wall Streetu su u utorak u skraćenom trgovanju indeksi berza pali, što je najviše posledica pada cena akcija u tehnološkom sektoru, kao i strahovanja ulagača od trgovinskog rata.