Liste koje su osvojile mesta u Skupštini Srbije “zaradile” 1,8 miliona po poslaniku

Liste koje su osvojile mesta u Skupštini Srbije “zaradile” 1,8 miliona po poslaniku

Sve liste koje su osvojile mesta u Skupštini Srbije narednih dana podeliće iz državne kase 464.520.000 dinara.

Kako su izračunale “Novosti” svaka lista će po osvojenom mandatu dobiti 1.858.080 dinara. Najviše će pripasti pobednicima, pa će na račun SNS, koja će imati 131 predstavnika u parlamentu, leći nešto više od 243,4 miliona dinara.

Ova postizborna transakcija zapravo je nastavak isplate novca koje je država izdvojila za finansiranje kampanje. Najpre su sve liste koje su učestvovale na izborima na ravne časti podelile 116,1 milion, a osvajačima mandata preostao je veći “kolač” – 464.520.000 dinara.

Od te sume, savezu SPS-JS za osvojenih 29 mandata pripada oko 53,9 miliona dinara, dok će radikali za 22 poslanika dobiti 40,8 miliona. Pokretu “Dosta je bilo” i koaliciji oko DS (osvojili po 16 mandata) pripada isti iznos – 29,7 miliona. Iste sume, nešto više od 24 miliona, sleduju savezu SDS-LDP-LSV i koaliciji Dveri-DSS, koje će imati po 13 predstavnika u zakonodavnom domu. Manjinske liste dobiće od 1,8 do 7,4 miliona dinara.

Strankama koje se vraćaju u Skupštinu, kao i onima koje prvi put postaju parlamentarne, ove će biti “prelazna” uplata pre nego što budu dopisane na stalni platni spisak države. Jer, sve partije koje imaju mandate dobijaju svakog meseca novac za redovan rad.

Nova računica – koliko će novca ići na račun svake partije – moći će da se napravi tek kad zvanično počne da radi novi skupštinski saziv. Sve dotad, partije iz odlazećeg sastava dobijaće svoje dosadašnje mesečno “sledovanje”.

“Pojedinačne iznose za finansiranje redovnog rada koje će svaka stranka dobijati moguće je tačno definisati tek nakon konstituisanja Narodne skupštine, verifikacije mandata poslanika, izveštaja skupštine o verifikovanim mandatima i nakon dostavljanja svih koalicionih sporazuma” – rekli su za “Novosti”, u Ministarstvu finansija.

Previous Impol Seval: Prvi kvartal obeležio rast proizvodnje od 14,5 odsto
Next Šabac, jedan od najboljih gradova i opština u regionu

You might also like

Društvo

TS: Srbija nazadovala, ispred nas Slovenija, Hrvatska i Albanija

Međunarodno istraživanje Indeks otvorenosti budžeta (Open budget index – OBI) stvrstalo je Srbiju na 62. mesto od 115 zemalja, saopštava Transparentnost Srbija.

Politika

Demokratska stranka odlučila da podrži kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije

Predsedništvo Demokratske stranke (DS) odlučilo je na današnjoj sednici da podrži kandidaturu zaštitnika građana Saše Jankovića za predsednika Srbije.

Tema dana

Balkanski barometar: Svaki drugi žitelj regiona bi spakovao kofere

Prema rezultatima istraživanja Balkanski barometar Saveta za regionalnu saradnju za 2016. godinu, šira javnost Jugoistočne Evrope kao najveće probleme vidi nezaposlenost, lošu ekonomsku situaciju i korupciju i najradije bi spakovali