Kina: Facebook dobio sudski spor

Kina: Facebook dobio sudski spor

Sud tvrdi da je kineska prehrambena firma Zhongshan Pearl River “prekršila moralna načela očiglednom namerom oponašanja i kopiranja tuđeg poznatog zaštićenog imena”.

Sud u Pekingu presudio je u korist popularne mreže Facebook, a protiv kineske prehrambene firme koja je registrirala “face book” kao zaštićeno ime, objavili su u ponedeljak britanski mediji.

U obrazloženju presude stoji da je kineska firma “prekršila moralna načela” “očiglednom namerom oponašanja i kopiranja tuđeg poznatog zaštićenog imena”, objavio je BBC.

Firma Zhongshan Pearl River inače proizvodi čips i konzervirano povrće, a registrovala je “face book” 2014. godine. Prema kineskim zakonima, multinacionalne kompanije moraju dokazati da su njihovi brendovi poznati i u Kini. Po pisanju Wall Street Journala, “face book” preveden na kineski glasi “lian shu”, što je po tvrdnjama Zhongshan Pear Rivera referenca na istorijski lik u kineskoj operi.

Društvena mreža Facebook blokirana je u Kini, a u poslednje vreme pokušava pozitivnim pristupom ukloniti tu blokadu. Obrazloženje je u kineskim medijima podstaklo špekulacije da bi i Peking mogao ublažiti tvrd stav prema Facebooku.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Marko Čadež: Velika mogućnost privredne saradnje Srbije i Kanade
Next NOK: Priznavaće se neformalno obrazovanje, promene na tržištu rada

You might also like

Kompanije 0 Comments

Neiskorišćeni krediti koštali BiH 3,4 miliona KM

Na kraju 2015. godine Bosna i Hercegovina je imala 2,1 milijardu maraka odobrenih kredita koje nije povukla i za koje je samo u prošloj godini platila penale u iznosu od 3,4 miliona KM.

Društvo 0 Comments

Bez povećanja PDV-a na pekarske proizvode

Prodaja pekarskih proizvoda „u tanjiru” ne smatra se posebnom uslugom na koju se obračunava PDV od 20 odsto, tako da nema razloga za poskupljenje, kažu u Ministarstvu finansija.

Transport 0 Comments

Etihad i Lufthansa uspostavljaju partnerstvo

Etihad Airways i Lufthansa najavile su uspostavljanje novog komercijalnog partnerstva, potpisujući niz ugovora od usluga keteringa do održavanja letelica.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply