Azijske berze: Dolar ojačao, bez podsticaja na azijskim tržištima

Azijske berze: Dolar ojačao, bez podsticaja na azijskim tržištima

Oprez ulagača posledica je nedostatka usmerenja s Wall Streeta, gde su u ponedeljak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni.

Na azijskim se berzama u utorak trguje oprezno jer ekonomski pokazatelji nisu podsticajni, dok su cee nafte pod pritiskom.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu oko 2 posto, dok su cene akcija u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,4 posto.

Berzovni indeksi u Singapuru i Hong Kongu blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, skliznuvši na najniži nivo u dva meseca.

Oprez ulagača posledica je nedostatka usmerenja s Wall Streeta, gde su juče berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni.

S obzirom na naznake nastavka usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija, američkog i kineskog, ulagači ne nalaze podsticaja za kupovinu akcija.

Tim više što je malo verovatno da će centralne banke u kraćem roku dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Foto:www.berza-valuta.com

Foto:www.berza-valuta.com

Najnoviji podaci iz Kine pokazuju da su deflacijski pritisci u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji i dalje prisutni, no uprkos usporavanju rasta ekonomije, ne očekuje se široko labavljenje monetarne politike.

“Mislim da će monetarna politika ostati stabilna, no moguće je strukturno popuštanje usmereno na pojedine sektore”, kaže Nie Wen, ekonomist u firmi Hwabao Trust.

Moguće je, kaže, i smanjenje stope izdvajanja obveznih rezervi banaka, no kineska centralna banka ima i druge načine za povećanje likvidnosti na finansijskim tržištima i podsticanje kreditiranja.

Ulagači su oprezni i zbog toga što su cene nafte u silaznoj putanji. Nakon što je juče pala za 2,8 posto, jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula daljih 0,3 posto, na 43,30 dolara.

Na londonskom se tržištu cena barela jutros stabilno kreće oko 43,70 dolara, nakon što je juče potonula 3,8 posto.

I dok se na većini azijskih berzi trguje oprezno, tokijski Nikkei indeks skočio je jutros 2 posto, zahvaljujući slabljenju jena. To, naime, pogoduje japanskim izvoznicima jer zbog toga njihovi proizvodi na inostranim tržištima postaju cenovno konkurentniji.

A na valutnim je tržištima dolar znatno ojačao, nakon što su juče japanske vlasti poručile da su spremne intervenisati kako bi oslabile jen, ako će kretanje kursa naštetiti trgovini i ekonomiji Japana.

Kurs dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 108,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 107,30 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1370 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1395 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Žene telohranitelji traženije od muških kolega i često više plaćene
Next NIS deli akcionarima 21 dinar po akciji

You might also like

Najvažnije vesti

Beogradska berza: Akcije Komercijalne na najvišem nivou od septembra 2015.

Beogradska berza je u sredu zabeležila jedan od najslabijih prometa u tekućoj godini. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je svega 6,4 miliona RSD (52 hiljada EUR), dok je indeks Belex15

Svetske berze

Evropske berze slabe na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su pale, drugi dan zaredom, što je najviše sledica pritiska na tehnološki sektor.

Berza

Predstavljena nova novčanica od 50 evra

Evropska centralna banka (ECB) predstavila je u utorak novu novčanicu od 50 evra, koja bi trebalo da zameni najčešće falsifikovanu banknotu i potvrdi ECB-ovu posvećenost korišćenju gotovine.