Svetske berze pale drugu nedelju zaredom

Svetske berze pale drugu nedelju zaredom

Pad cena akcija drugu nedelju zaredom posledica je niza podataka koji pokazuju da rast globalne ekonomije usporava.

Na svetskim su berzama prošle nedelje cene akcija pale, drugu nedelju zaredom, zbog novih naznaka usporavanja rasta globalne ekonomije i nepodsticajnih poslovnih rezultata kompanija.

Na Wall Streetu je prošle nedelje Dow Jones oslabio 0,2 posto, na 17.740 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,4 posto, na 2.057 bodova, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 4.736 bodova.

Pad cena akcija drugu nedelju zaredom posledica je niza podataka koji pokazuju da rast globalne ekonomije usporava.

Tako je dodatno oslabila aktivnost u kineskoj ekonomiji, dok je Evropska komisija smanjila procene rasta evropskih ekonomija u ovoj godini.

Loše na tržišta utiču i anemični kvartalni poslovni rezultati kompanija. Doduše, većina njih izvestila je o većoj zaradi nego što se očekivalo, no procene analitičara vrlo su niske, pa kompanijama nije teško prebaciti ih.

“Poslednji podaci iz globalnih ekonomija i poslovni rezultati nekih od najvećih zapadnih kompanija razočarali su ulagače, pa je splasnula sklonost rizičnijim investicijama”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u firmi Sumitomo Mitsui Asset Management.

berza2

Ni pokazatelji iz američke ekonomije ne ulivaju puno nade u ubrzavanje rasta. Poslednjih dana zaređali su se izveštaji koja ukazuju na slabljenje pozitivnih trendova na tamošnjem tržištu rada.

U SAD-u je u aprilu otvoreno 166.000 novih radnih mesta, najmanje u sedam meseci i znatno manje od očekivanih 200.000.

No, slabljenje pozitivnih trendova na tržištu rada barem znači, uvereni su analitičari, da američka centralna banka neće povećati ključne kamatne stope prr lrta, možda tek u septembru.

Loše na tržište utiče i pad cena nafte. Nakon što su u aprilu skočile više od 20 posto, maj je počeo korekcijom.

Prošloge nedelje je cena barela na londonskom tržištu pala 6 posto, što je njen najveći nedeljni pad od januara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3 posto.

I na evropskim su berzama cene akcijaa prošle nedelje pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,9 posto, na 6.125 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,7 posto, na 9.869 bodova, a pariski CAC 2,9 posto, na 4.301 bod.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle nedelje potonuo 3,4 posto, na 16.106 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srbija najveći izvoznik malina na svetu
Next Azijske berze: Deveti uzastopni dnevni pad

You might also like

Svetske berze

Savet investitorima za ulaganje u bitcoin

Situacija oko bitcoina je vrelija nego ikada, zbog čega se postavlja pitanje: da li je sada dobar trenutak za prosečne investitore da se uključe u akciju ulaganja u ovu kriptovalutu?

Svetske berze

Wall Street: Indeksi potonuli oko 4 odsto

Na Wall Streetu su u četvrtak, nakon još jednog dramatičnog trgovanja, indeksi berza potonuli oko 4 odsto, čime je potvrđeno da je tržište ušlo u područje korekcije nakon što je niz

Berza

Wall Street: Oštar pad energetskog sektora

Američke akcije su u ponedeljak zatvorile na nižim novoima zbog oštrog pada cena nafte. Fjučersi nafte prekinuli su sedmodnevni dobitni niz i završili oštro u negativnoj teritoriji.