Srbija najveći izvoznik malina na svetu

Srbija najveći izvoznik malina na svetu

Deseta svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline biće održana u Šapcu 9. do 11. maja, a učesnici, kojih se očekuje oko 300 iz 17 zemalja, razmeniće iskustva i dati doprinos većoj popularizaciji i promociji maline.

Organizator te trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svjetska organizacija Proizvođača i preradjivača maline (IRO).

Kako se navodi u saopštenju organizatora, Svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline se organizuje svake druge godine i poslednje dve su održane u Kini i Čileu, gde je akcenat bio na sprovođenju Programa promocije maline u svetu, dok je Srbija bila organizator Pete svetske konferencije proizvođača i prerađivača maline 2006, koja je održana na Zlatiboru.

Članovi Svetske organizacije IRO – pored Srbije su i Australija, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Engleska, Francuska, Mađarska, Poljska, Škotska i SAD.

U saopštenju se podseća da Srbija kao najveći proizvođač i izvoznik maline u svetu na godišnjem nivou proizvede 80.000 do 110.000 tona maline i da se to voće izvozi zamrznuto ili prerađeno za koncentrat i sokove.

„Prošle godine Srbija je samo od maline zaradila 260 miliona evra, što je dovodi u poziciju najvećeg izvoznika maline u Evropsku uniju. Od 60 do 70 odsto domaćeg izvoza maline realizuju članice Poslovnog udruženja hladnjača Srbije, a gotovo sve hladnjače članice Udruženja poseduju standarde HACCP i sve druge standarde koje zahteva tržište sveta“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Cene nafte ponovo u padu
Next Svetske berze pale drugu nedelju zaredom

You might also like

Produktna berza: Najveći deo prometa činila soja, slaba prodaja kukuruza i pšenice

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu soja je činila više od 70 odsto ukupnog prometa robe što je razlog da je ukupna finansijska vrednost prometa duplo veća u odnosu na

IPO naredne godine napokon stiže na Beogradsku berzu

Na Beogradskoj berzi će se 2018. pojaviti investitor koji će lansirati IPO najveći u stotinu godina, najavili su učesnici konferencije “Upgrade in Belgrade”.

Makroekonomija 0 Comments

Jorgovanka Tabaković: Jak dinar je dokaz i da investitori veruju u Srbiju

Bloombergova vest da je dinar druga najbolja valuta sveta u proteklih godinu dana, osim što je lepa i priznanje Narodnoj banci Srbije, jeste i dokaz da naša zemlja u svakom

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply