Srbija najveći izvoznik malina na svetu

Srbija najveći izvoznik malina na svetu

Deseta svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline biće održana u Šapcu 9. do 11. maja, a učesnici, kojih se očekuje oko 300 iz 17 zemalja, razmeniće iskustva i dati doprinos većoj popularizaciji i promociji maline.

Organizator te trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svjetska organizacija Proizvođača i preradjivača maline (IRO).

Kako se navodi u saopštenju organizatora, Svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline se organizuje svake druge godine i poslednje dve su održane u Kini i Čileu, gde je akcenat bio na sprovođenju Programa promocije maline u svetu, dok je Srbija bila organizator Pete svetske konferencije proizvođača i prerađivača maline 2006, koja je održana na Zlatiboru.

Članovi Svetske organizacije IRO – pored Srbije su i Australija, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Engleska, Francuska, Mađarska, Poljska, Škotska i SAD.

U saopštenju se podseća da Srbija kao najveći proizvođač i izvoznik maline u svetu na godišnjem nivou proizvede 80.000 do 110.000 tona maline i da se to voće izvozi zamrznuto ili prerađeno za koncentrat i sokove.

„Prošle godine Srbija je samo od maline zaradila 260 miliona evra, što je dovodi u poziciju najvećeg izvoznika maline u Evropsku uniju. Od 60 do 70 odsto domaćeg izvoza maline realizuju članice Poslovnog udruženja hladnjača Srbije, a gotovo sve hladnjače članice Udruženja poseduju standarde HACCP i sve druge standarde koje zahteva tržište sveta“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Cene nafte ponovo u padu
Next Svetske berze pale drugu nedelju zaredom

You might also like

Kompanije 0 Comments

Svetska banka: Vlada Srbije da skine štit za 10 preduzeća u restrukturiranju

Za nas je najvažnije da vlada poštuje rok i da 31. maja skine zaštitu od poverilaca za 10 preostalih preduzeća u restrukturiranju, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji

Kompanije 0 Comments

Najslabija godina za srpske korporacije od izbijanja krize

Akcionarska društva kotirana na Beogradskoj berzi u 2015. godini zabeležila su najlošije poslovne rezultate od izbijanja krize, čemu je u velikoj meri doprinela Naftna industrija Srbije (NIS) koja je registrovala

Najvažnije vesti 0 Comments

Upotreba mobilnog bankarstva beleži značajan rast

Broj korisnika mobilnog bankarstva u Srbiji porastao je u proteklih pet do šest godina više od 15 puta, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS). Ukupna vrednost transakcija ostvarenih ovim putem

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply