Kineski He Steel podneo zahtev za preuzimanje Železare Smederevo

Kineski He Steel podneo zahtev za preuzimanje Železare Smederevo

Kineski He Steel podneo je Komisiji za zaštitu konkurencije Srbije zahtev za odobrenje koncentracije preuzimanjem Železare Smederevo, rečeno je danas agenciji Beta u Komisiji.

Komisija je u postupku odlučivanja od He Steela zatražila dodatnu dokumentaciju.

Prema Zakonu o zaštiti konkurencije, rok za donošenje rešenja u skraćenom postuku je 30 dana od dana podnošenja potpune dokumentacije.

Vlada Srbije je 18. aprila potpisala ugovor s He Steelom o prodaji imovine Železare Smederevo po ceni od 46 miliona evra, a najavljeno je da će prezimanje Železare biti završeno u junu.

He Steel je trebalo da u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora zatraži saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije za preuzimanje Železare Smederevo.

Predsednik te komisije Miloje Obradović rekao je ranije da će Komisija odlučivati u skladu sa zakonom i sa evropskim pravilima.

Investicije i povećanje kapaciteta proizvodnje

Kineska kompanija planira da Železara dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

Cilj investicije He Steela od 300 miliona evra u osnovna sredstva i infrastrukturu Železare, kako je navedeno u ponudi, jeste postepena modernizacija opreme, poboljšanje efikasnosti, proširenje proizvodnog program i unapredjenje ekološkog okruženja.

Prema navodima medija, kineska banka odobrila je kineskoj kompaniji kredit od 600 miliona dolara za planirana ulaganja u Železari Smederevo.

He Steel je na svom internet sajtu objavio da planira da čeličana u Smederevu postane najkonkurentniji proizvodjač gvoždja i čelika u Evropi.

Izvor:Beta
Previous Beogradska berza: Metalac u fokusu, rast indeksa
Next Ikea traži radnike za novu robnu kuću u Srbiji

You might also like

Industrija 2 Comments

Jurij Bajec: Dolazak Kineza u Železaru mogao bi da Srbiji reši mnoge probleme

Profesor na ekonomskom fakultetu u Beogradu Jurij Bajec ocenio je, gostujući u Dnevniku televizije N1, da je važno što je kineski Hestil procenio da bi Železara Smederevo mogla da služi

Kompanije 0 Comments

Nemački investitori zainteresovani za gradnju elektrane na biomasu u Gornjem Milanovcu

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačavić sastao se sa predstavnicima investitora iz Nemačke zainteresovanima za gradnju elektrane na biomasu sa peletanom.

Kompanije 0 Comments

Komercijalna pozitivno poslovala u trećem kvartalu usled manjih otpisa

Beogradska Komercijalna banka zabeležila je pozitivno poslovanje u trećem kvartalu usled manjih troškova otpisa čime je ublažen negativan gubitak zabeležen u prvih šest meseci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply