Cene nafte ponovo u padu

Cene nafte ponovo u padu

Nakon što su u aprilu skočile više od 20 posto, što je bio njihov najveći mesečni skok od maja 2009., na početku maja cene nafte su znatno pale.

Veći pad cena nafte na američkom tržištu sprečio je katastrofalni šumski požar u kanadskoj pokrajini Alberti.

Nakon što su u aprilu skočile više od 20 posto, u prvoj nedelji maja cene su nafte na svetskim tržištima znatno pale, najviše na londonskom.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje pala 6 posto, na 45,37 dolara, što je njen najveći nedeljni pad od januara.

Na američkom je tržištu barel prošle nedelje pojeftinio 3 posto, na 44,66 dolara.

Nakon što su u aprilu skočile više od 20 posto, što je bio njihov najveći mesečni skok od maja 2009. godine, na početku maja cene su nafte znatno pale.

“I dalje je prisutan višak ponude u svetu, pa još uvek postoji mogućnost pada cena nafte. Međutim, tržište je sve više sinhronizovano s očekivanjima, dok su slabi fundamenti uglavnom ugrađeni u cene na tržištu”, kaže Dominick Chirichella, partner u Energy Management Institute.

Veći pad cena nafte na američkom tržištu sprečio je katastrofalni šumski požar nedaleko kanadskog grada Fort McMurraya u pokrajini Alberti, bogatoj naftonosnim peskom.

Foto: getty

Foto: getty

Zbog toga je isključena proizvodnja najmanje desetak naftnih postrojenja, koji su proizvodili oko 720.000 barela nafte dnevno.

Uz to, firma Baker Hughes izvestila je da je broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao i prošle nedelje, već sedme zaredom, i to za 4 postrojenja, na njih 328, najniži nivo od oktobar 2009. godine.

Podaci američke vlade pokazali su da je u SAD-u u ovoj godini proizvodnja nafte smanjena za 410 hiljada barela dnevno, a od sredine 2015. za 800 hiljada barela dnevno.

“U ovoj su godini neplanirani poremećaji u snabdevanju naftom ključni element izrazitijeg smanjenja raskoraka između ponude i potražnje nego što se dosad očekivalo”, zaključuje analitičar Guy Baber iz Simmons & Coa.

To podržava tezu da je završen trend pada cena nafte koji traje već gotovo dve godine. Od sredine 2014. cene su nafte potonule s više od 100 na otprilike 40 dolara po barelu.

Zbog veće proizvodnje, a slabosti potražnje, početkom februara cene su nafte zaronile duboko ispod 30 dolara, najniže u poslednjih 12 godina, no od tada su skočile više od 70 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Estonija: Cene stanova iste kao prošle godine, izuzetak Talin
Next Srbija najveći izvoznik malina na svetu

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Indeksi gotovo nepromenjeni, Amazon uzdrmao sektor trgovine

Na Wall Streetu su u petak indeksi ostali gotovo nepromenjeni, iako je vest o Amazonovoj kovini trgovinskog lanca Whole Foods uzdrmala trgovački sektor.

Berza

Beogradska berza: Skroman promet i pad indeksa na početku meseca

Prvi trgovački dan u martu doneo je pad beogradskog berzanskog tržišta uz prilično skroman promet. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 12,1 milion RSD (97,7 hiljada EUR), dok je indeks

Berza

Beogradska berza: Komercijalna banka doprinela rastu indeksa

Ukupan promet na Beogradskoj berzi u ponedeljak je iznosio skromnih 5,5 miliona RSD (44,2 hiljade EUR), pri čemu su svega dve akcije zabeležile promet veći od milion dinara.