Vijetnam: Suša uništila desetine hiljada hektara plantaža kafe

Vijetnam: Suša uništila desetine hiljada hektara plantaža kafe

Nezapamćena suša u Vijetnamu već je uništila 60 hiljada hektara plantaža kafe a još 165.000 hektara je ozbiljno ugroženo, podaci su vijetnamskog Udruženja proizvođača kafe i kakaoa (Vicofa).

“Situacija je veoma ozbiljna i lako može postati katastrofalna ako uskoro ne bude kiše”, kaže Nguyen Nam Hai, podpredsednik Vicofa i dodaje da je veliki broj uzgajivača kafe već propao.

Samo u regionu Buon Ma Thuot, vijetnamskom “Minasu”, zbog nestašice vode uništeno je 20.000 hektara plantaža, što predstavlja gubitak više od milion vreća zrna kafe (1 vreća = 60 kg) kaže podpredsednik “Vicofa”.

“U poslednjih šest meseci količina padavina u Vijetnamu je upola manja od proseka”, kaže Tran Trung Thanh, direktor regionalnog Hidrometeorološkog zavoda i upozorava da bi se suša mogla dodatno pojačati.

Nepredvidiva cena kafe

Teško je predvideti kretanje cena kafe u uslovima ovako katastrofalne suše. Trenutno se prodaje od 1,43$ do 1,57 dolara po kilogramu, što je poskupljenje od 20-22 US centa po kilogramu u poređenju sa cenom od pre tri meseca“, kaže podpredsednik vijetnamskog Udruženja proizvođača kafe i kakaoa.

Po njegovim rečima, izvozna cena kafe porasla je, sa 1.100 dolara po toni, na 1.493 dolara.

Foto:fineartamerica.com

Foto:fineartamerica.com

Oporavak cena kafe na globalnim tržištima

Po poslednjem izveštaju Međunarodnog saveta za kafu (ICO) prosečna cena kafe na međunarodnim tržištima u martu 2016. je porasla 5,4 odsto, na 117,83 US centa po funti (1 lb = 0.45359237 kg), što je najviši nivo od oktobra 2015. ali i daleko od 127,04 US centa/lb koliko je iznosila u martu prošle godine.

U petak, 6. maja, prosečna cena kafe iznosila je 117,23 US centa po funti. Robusta, sorta kafe koja se proizvodi u Vijetnamu koštala je 81,77 US centi (1,80 dolar po kilogramu).

Previous Recesija u Rusiji: Indeks poverenja potrošača na najnižem nivou u poslednjih 10 godina
Next Milan Prostran: Ne verujem u priču o prodaji "Matijevića" i kupovini PKB-a

You might also like

Agrobiznis

Skok srpskog izvoza u Rusiju za 17,9 odsto

U prvih šest meseci 2016. ukupan srpski izvoz u Rusiju porastao je 17,9 odsto (379,8 miliona dolara) u odnosu na isti period prošle godine.

Najvažnije vesti

Prognoza bankara: Inflacija 2,25 odsto u avgustu 2017. godinu

Bankari i privrednici u Srbiji očekuju očekuju nisku i stabilnu inflaciju kako u narednih godinu dana, tako i u srednjem roku, odnsono do avgusta 2018, pokazala je danas objavljena avgustovska

Najvažnije vesti

MK Grupa zaintesovana da kupi deo Agrokora

“MK grupa” je zainteresovana za kupovinu “Agrokorovih” firmi koje se bave oblastima u kojima ima dugogodišnje iskustvo, kaže vlasnik i predsednik Miodrag Kostić .