Recesija u Rusiji: Indeks poverenja potrošača na najnižem nivou u poslednjih 10 godina

Recesija u Rusiji: Indeks poverenja potrošača na najnižem nivou u poslednjih 10 godina

Poverenje potrošača u Rusiji je u prvom kvartalu ove godine palo na 63 poena, što je naniži nivo od početka merenja ovih podataka u 2005. godini, prema podacima međunarodne istraživačke kompanije Nielsen.

U istom periodu prošle godine, ovaj indeks je bio na 72 poena, piše ruski list Komersant.

Prema podacima Nielsena, broj ljudi koji imaju ušteđevinu je na rekordno niskom nivou nakon pokrivanja osnovnih životnih potreba i računa.

Istovremeno, procenat Rusa koji su bili primorani da srežu potrošnju porastao je na 76 odsto u prvom tromesečju tekuće godine.

Pedeset i devet odsto ruskih građana se sada uzdržava od trošenja novca na zabavne sadržaje, a 61 odsto njih odlaže kupovinu nove odeće.

Prema podacima Nilsena, pedeset i dva odsto Rusa je prešlo na kupovinu jeftinijih prehrambenih proizvoda.

Budući da je Rusija i dalje u ekonomskoj recesiji, realne plate Rusa su prošle godine pale za 9,5 odsto, a taj trend se nastavio i u prvom tromesečju ove godine sa padom prosečne zarade za 3,9 odsto, prema podacima ruske statističke službe Rostata.

Izvor:Tanjug
Previous Nedeljni pregled: Evro stabilan prema dolaru, oporavak cena nafte i plemenitih metala
Next Vijetnam: Suša uništila desetine hiljada hektara plantaža kafe

You might also like

Makroekonomija

Srbija: Izvoz u februaru povećan 6,9 odsto, a uvoz za 8,5 odsto

Srbija je u februaru 2017. godine izvezla robe za 1,13 milijardi evra, što je za 6,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je uvoz vredeo 1,47 milijardi

Najvažnije vesti

Dušan Vujović: Nema elemenata recesije

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio da u srpskoj privredi nema elemenata recesije, kako prenose pojedini mediji, ističući da će privredni rast naredne godine biti između 3,5 i 4 odsto.

Makroekonomija

Island: Od bankrota do rasta preko 4 odsto za osam godina

Island, koji je pre osam godina bio najteže pogođen globalnom finansijskom krizom, ostvario je neverovatan zaokret, uz neočekivani rast bruto domaćeg proizvoda od 4,2 odsto u prva tri meseca ove