Nedeljni pregled: Evro stabilan prema dolaru, oporavak cena nafte i plemenitih metala

Nedeljni pregled: Evro stabilan prema dolaru, oporavak cena nafte i plemenitih metala

Vrednost evra prema američkom dolaru na kraju prošle nedelje ostala je skoro nepromenjena u odnosu na prethodnu sedmicu. Na međunarodnim valutnim tržištima evro je u petak koštao 1,1404 dolara, dok je nedelju dana ranije vrednost evra iznosila 1,1451 dolara.

U odnosu na japansku valutu evro je ojačao 0,3 odsto, na 122,15 jena

I američka valuta je porasla prema “japancu, 0,7 odsto, na 107,10 jena. Početkom prošle nedelje dolar je bio pod pritiskom, spustivši se u jednom trenutku na najniži nivo u 18 meseci prema japanskoj valuti, ispod 106 jena.

Jen, kojeg ulagači tradicionalno koriste kao utočište za kapital u nestabilnim vremenima, ojačao je za više od 15 odsto prema dolaru u poslednjih šest meseci, zbog tržišnih previranja i zato što se očekivanja investitora o postepenom povećanju američkih kamatnih stopa nisu ostvarila.

Zbog jačanja jena, što ne ide u prilog japanskoj, uglavnom izvozno orjentisanoj, privredi, premijer Shinzo Abe u sredu je izjavio da Japan prati kretanja kursa jena i da će reagovati, bude li neophodno. Mogućnost intervencije japanskih vlasti na valutnim tržištima ublažila je pritisak na američku valutu, pa se polovinom nedjelje dolar lagano oporavio.

Međutim, kratkoročno se ne očekuje značajniji rast dolara jer je sve očiglednije da Federalne rezerve neće tako skoro povećati kamatne stope zbog sporijeg rasta američke ekonomije.

Američki poslodavci su u aprilu otvorili 160.000 radnih mesta, značajno manje od očekivanih 200 hiljada i najmanje za poslednjih sedam meseci.

Foto: xeber.get.az

Foto: xeber.get.az

Požar u Kanadi i sukobi u Libiji i Nigeriji prete poremećajem u snabdevanju

Uprkos rastu cena poslednjeg trgovačkog dana nafta je u prošloj nedelji zabeležila prve gubitke u poslednjih pet sedmica. Na kraju trgovanja u petak, barel “brent” nafte koštao je 45,37 dolara, što je pad cene od 4,2 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je cena američke WTI nafte pala za nedelju dana 2,7 odsto, na 44,66 dolara po barelu.

Požar koji već sedam dana besni kanadskom, naftom bogatom, pokrajinom Alberta preti da se proširi i na susedne pokrajine, Saskatchewan i North-West Territory, a zvaničnici su izrazili bojazan da bi vatrena stihija mogla trajati mesecima, upozorivši da je situacija u Alberti nepredvidiva i opasna.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini u svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele. Mnoge naftne kompanije posluju na ovom području uključujući Suncor, Shell, Husky Energy, Athabasca Oil Sands i još nekoliko manjih proizvođača. Procenjuje se da je zbog požara ukupna dnevna proizvodnja nafte u Kanadi smanjena za više od 1 milion barela.

Zbog političke krize u Libiji i najnovijh eskalacija napetosti između političkih frakcija na istoku i zapadu zemlje, već otprije prepolovljena, proizvodnja nafte mogla bi biti dodatno smanjena za 120 hiljada barela dnevno.

Chevron je u petak objavio da su ekstremisti oštetili jedan od njegovih naftovoda u delti Nigera zbog čega je kompanija bila primorana da zatvori postrojenje koje je proizvodilo 90 hiljada barela dnevno. Napadi ekstremističkih grupa na naftna postrojenja gurnuli su proizvodnju u Nigeriji na najniži nivo od 1994. godine, na 1,7 miliona barela dnevno.

Foto: www.undervaluedequity.com

Foto:
www.undervaluedequity.com

Podaci sa tržišta rada podržali plemenite metale

Nakon razočaravajućih podataka sa američkog tržišta rada cena zlata u petak je porasla 0,88 odsto, na 1288,99 dolara za uncu, ali to nije bilo dovoljno da nadoknadi gubitke tokom nedelje. Na nedeljnom nivo cena zlata je oslabila 0,5 odsto.

Cena zlata je od početka godine porasla više od 21 odsto, podržana uverenjem investitora da Fed neće podizati kamatne stope pre septembra meseca. Zlato je osetljivo na rast kamata zbog troškova čuvanja u trezoru.

Od ostalih plemenitih metala, cena srebra porasla je 0,7 odsto, na 17,44 dolara za uncu, platine 1,7 odsto, na 1,075,34 dolara a paladijuma za 1,6 odsto, na 606,33 dolara.

Gdeinvestirati.com/Agencije
Previous Vučić: U novoj vladi najmanje šest novih ministara, kritični resori poljoprivreda, prosveta i zdravstvo
Next Recesija u Rusiji: Indeks poverenja potrošača na najnižem nivou u poslednjih 10 godina

You might also like

Berza

Loši podaci na američkom tržištu rada oborili dolar

Dolar je potonuo dok je cena zlata poskočila nakon jako lošeg izveštaja sa američkog tržišta rada. Sada se od učesnika na finansijskom tržištu traži da izmene svoja očekivanja koji trenutak

Berza

Wall Street: Indeksi u padu drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli drugi dan zaredom zbog pada cena nafte, dok je na Nasdaq indeks pozitivno uticao rast biotehnološkog sektora.

Berza

Prodate petogodišnje državne obveznice za 75 miliona evra

Uprava za javni dug prodala je na današnjoj aukciji sve ponuđene petogodišnje državne obveznice denominovane u evrima ukupne vrednosti 75 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.