Milan Prostran: Ne verujem u priču o prodaji “Matijevića” i kupovini PKB-a

Milan Prostran: Ne verujem u priču o prodaji “Matijevića” i kupovini PKB-a

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ne veruje u priče da će nemački proizvođač mesa Tönnies kupiti Industriju mesa “Matijević”, a da će potom vlasnik te industrije Petar Matijević novac dobijen od tog posla uložiti u kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

On je agenciji Beta kazao da će tek u junu, prema ranijim najavama ceo aranžman sa Tönniesom biti preveden u ugovor kada će se sve tačno znati, a da sada postoji samo zainteresovanost nemačke kompanije da na nekoliko lokacija u Srbiji podiže farme i prerađivačke kapacitete, najveći deo u obliku grinfild investicija, kao i da će najveći deo biti u kooperaciji sa poljoprivrednim proizvođačima.

“Matijević ima lokacije po Banatu gde je Tönnies najviše zainteresovan, ali mi još ne znamo na kojim lokacijama će Tönnies realizovati svoje planove. Ova vest o prodaji Industrije mesa Matijević i kupovini PKB-a je puštena u javnost, ali ja u to ne verujem, jer mi još ništa opipljivo nismo videli”, kazao je Prostran.

Zemljište PKB-a glavni motiv 

“Ohrabrila me je odluka Skupštine grada da se PKB ne prodaje.”

On je naglasio da PKB ne sme da se prodaje na “doboš i za sitnu paru”, kao i da je potrebno da se uradi nova realna procena vrednosti te korporacije, naglasivši da samo zemljište PKB vredi preko 250 miliona evra.

Foto: pkb.rs

Foto: pkb.rs

Prema njegovim rečima, zemljište je glavni motiv svih koji se otimaju oko PKB-a, jer kako je dodao, danas se hektar gradjevinskog zemljišta u blizini Beograda prodaje izmedju 500.000 i 700.000 evra.

“Ohrabrila me je odluka Skupštine grada da se PKB ne prodaje. I po meni PKB ne treba prodavati, već napraviti dobar menadžment koji će upravljati tim sistemom i sačekati da se sva ekonomija u zemlji malo stabilizuje. PKB je jedini veliki sistem u blizini Beograda koji je ostao u životu”, kazao je Prostran.

Obrazovanje “poslednja rupa na svirali”

On je dodao da PKB treba sačuvati i zbog obrazovanja mladih i da se on zalaže da se deo tog sistema pretvori u edukativni centar , odnosno “agrarnu Petnicu”, gde će đaci i studenti moći da se obrazuju praktično.

“Mislim da mi uopšte ne razmišljamo o obrazovanju to nam je zadnja rupa na svirali. Deo PKB sistema treba da se uključi u obrazovni sistem, jer u mnogim državama koje drže do poljoprivrede deo naučnog programa 100 odsto finasira država. O tome ovde niko ne razmišlja”, kazao je Prostran.

Petar Matijević izjavio je da je zainteresovan za kupovinu PKB–a iz Padinske Skele ukoliko ona i dalje bude na prodaju, a novac bi za to obezbedio od prodaje svoje kompanije nemačkom proizvođaču mesa koji je ozbiljno zainteresovan za kupovinu Industrije mesa “Matijević”.

Prema rečima Matijevića, Industrija mesa “Matijević” vredi između 200 i 250 miliona evra.

Agencija za privatizaciju objavila je 31. decembra 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, a početna cena je bila 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine oko 154 miliona evra, ali na otvaranju ponuda 2. marta 2016. nije bilo zainteresovanih. Posle toga je prodaja obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala.

Korporacija PKB u vlasništvu ima 1.400 hektara gradjevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

PKB je prošle godine prodao kompanijama “MPC” i “Lidl” ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u gradjevinskoj zoni (kod naselja Greda i Borča) za 700.000 evra po hektaru.

Izvor: Beta.rs
Previous Vijetnam: Suša uništila desetine hiljada hektara plantaža kafe
Next Srbija: Naplata poreskih prihoda za 32 milijarde veća od planirane

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Milorad Grčić v. d. generalnog direktora EPS-a do javnog konkursa

Milorad Grčić imenovan je za vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije, posle današnje odluke Vlade Srbije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Državno “Dunav osiguranje” prodalo Bojoviću paket akcija po nižoj ceni, bez odobrenja Vlade

Ako je suditi po izjavi Aleksandra Vučića, najodgovorniji ljudi u “Dunav osiguranju” trebalo bi da strepe što su akcije “Energoprojekta” početkom godine prodali – i to bez odluke Vlade Srbije.

Makroekonomija 0 Comments

Jorgovanka Tabaković: Jak dinar je dokaz i da investitori veruju u Srbiju

Bloombergova vest da je dinar druga najbolja valuta sveta u proteklih godinu dana, osim što je lepa i priznanje Narodnoj banci Srbije, jeste i dokaz da naša zemlja u svakom

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply