MMF zadržao prognozu rasta Srbije, najveći rast BDP-a se očekuje u Crnoj Gori

MMF zadržao prognozu rasta Srbije, najveći rast BDP-a se očekuje u Crnoj Gori

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je prognozu ovogodišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na 2,2 odsto dok je procenu za 2017. neznatno povećao, na 2,3 odsto sa 2,2 odsto prognoziranih u aprilu.

Očekuje se da ekonomski rast u Srbiji ubrza pošto tempo fiskalne konsolidacije usporava a strukturne reforme počinju da daju efekte u okviru programa koji MMF podržava, naveo je globalni kreditor u danas objavljenom regionalnom izveštaju.

Rast BDP zemalja jugoistočne Evrope koje nisu članice Evropske unije, među kojima je i Srbija, Fond prognozira na 2,7 odsto u ovoj i tri odsto u proseku u sledećoj godini.

Najveći rast u tom regionu u 2016. se očekuje u Crnoj Gori, od 4,7 odsto, a najmanji u Srbiji.

Realni rast domaće tražnje u Srbiji Fond prognozira na 1,5 odsto ove i 1,8 odsto sledeće godine a rast izvoza na 7,7 odnosno 7,6 odsto.

Istovremeno MMF u Srbiji u 2016. očekuje blagi rast privatne potrošnje od 0,2 odsto posle pada od 0,6 odsto u 2015. Iduće godine će rast privatne potrošnje ubrzati na 1,7 odsto, očekuju u MMF.

Do promena u odnosu na prolećne prognoze MMF nije došlo ni kada je reč o inflaciji koja se i dalje prognozira na 1,7 odsto ove i 3,1 odsto sledeće godine.

Fond u novom izveštaju za zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope spoljni dug Srbije prognozira na 85,8 odsto BDP u 2016. i 83 odsto u 2017. godini.

Javni dug Srbije biće 78,9 odsto BDP ove i 77,9 odsto naredne godine, navodi se u prognozama Fonda.

Izvor:Beta
Previous Kišni dani doneli nevolje pčelarima
Next San Francisko: Vrtoglavi rast cena stanovanja

You might also like

Makroekonomija

Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 2017. jedan odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP) u prvom kvartalu 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je jedan odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.  

Makroekonomija

Rast američkog BDP-a premašio preliminarne procene

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je američka ekonomija u četvrtom kvartalu 2016. godine porasla po većoj stopi od prvobitno procenjene.

Makroekonomija

MMF povećao prognozu rasta za razvijene ekonomije, umanjio za tržišta u narastanju

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozirani rast američke privrede za ovu i sledeću godinu s očekivanjem da će ekonomska politika novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa doneti pozitivan uticaj.