Kretanje ovih valuta je povezano sa cenom nafte kao nikad do sada

Kretanje ovih valuta je povezano sa cenom nafte kao nikad do sada

Analitičari smatraju da se korelacija između nafte i valuta zemalja proizvođača nafte trenutno nalazi na rekordnom nivou.

Veza između akcija i cena nafte je malo olabavila od početka godine, ali je veza između crnog zlata i valuta glavnih izvoznika postala najčvršća do sada.

“Zemlje čiji prihodi i izvoz se jako oslanjaju na proizvodnju nafte su osetljivije na promene u cenama nafte, ali istu takvu, doduše obrnutu, osetljivost pokazuju i valute zemalja koje se puno oslanjaju na uvoz nafte”, piše u poruci klijentima stariji tržišni strateg u Rabobank, Christian Lawrence.

Lawrence je 60 radnih dana analizirao procentualnu promenu u dnevnim povraćajima između cena fjučersa na teksašku sirovu naftu CLM6 i 22 svetske valute. Od 206 mogućih valutnih parova, ovaj analitičar je pronašao da je više od 150 u značajnoj vezi sa promenama u ceni nafte.

Naravno, veza ne implicira direktan uticaj promena cena nafte na kretanja ovih valuta, ali pokazuje da je veza “intuitivno jasna”, poručuje ovaj analitičar.

Među parovima koje je Lawrence upoređivao, najveću korelaciju pokazuju ruska rublja USDRUB, +0.6289% i kolumbijski pezos USDCOP, -0.13%.

Kako možete videti na grafičkom prikazu, ova veza je na najvećem nivou barem od 2005. godine.

Foto: bloomberg

Foto: bloomberg

Rabobank se kladi na tržište medveda

Holandska multinacionalna finansijska institucija Rabobank smatra da će cena nafte i valuta tržišta u razvoju padati, uprkos činjenici da obe skaču od početka godine. U Rabobank tvrde da će nastaviti trom globalni rast nastaviti da zavisi od tražnje.

“Ne možemo da vidimo kako će SAD povući ostatak sveta iz sporog rasta, ali je veoma jasno da ostatak sveta može da povuče SAD za sobom”, kaže Lawrence.

Skladišta na rekordnim nivoima

Januarska procena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) kaže da će ponuda nafte nadmašiti tražnju u drugoj polovini 2017. Ali u njihovom poslednjem izveštaju, agencija kaže da bi ovo moglo da se dogodi do kraja ove godine.

Foto:www.i.cbc.ca

Foto:www.i.cbc.ca

Skladišta su na rekordno visokim nivoima, a da bi tržište uvidelo rebalans ponude i tražnje, potrebno je potrošiti mnogo zaliha.

Cene nafte su porasle u četvrtak jer se zbog požara u Kanadi očekuje privremen pad u ponudi. Istovremeno valute zemalja u razvoju su bile volatilne: Rublja USDRUB, +0.6289%, brazilski real USDBRL, -0.0594% i kolumbijski pezos USDCOP, -0.13%.

Uprkos porastu akcija u energetskom sektoru, indeks američkih akcija SPX spustio se, treći dan zaredom, za 2 procenta.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Erdogan odbio vize EU poručivši: Mi idemo svojim putem, vi idite svojim
Next Sadiq Khan: Novi gradonačelnik Londona, musliman iz siromašne pakistanske porodice, navijač Liverpoola

You might also like

Wall Street: Slabljenje dolara podstaklo investitore

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle jer je slabljenje dolara podržalo cene sirovina i podstaklo nadu u poboljšanje prihoda američkih multinacionalnih kompanija.

Najvažnije vesti 0 Comments

Rizici na globalnom finansijskom tržištu: Krize stvarne, inteligencija veštačka

Eskalacija kriznih žarišta u svetu poput Severne Koreje, Irana, Sirije, Ukrajine i drugih u otvoreni sukob koji bi uključivao nuklearne sile, teoretski bi mogla dovesti i do globalnog kraha finansijskih

Najvažnije vesti 0 Comments

Igor Sechin: SAD će nas udaviti naftom

Direktor Rosnefta Igor Sechin rekao je da će povećanje proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD neutralisati efekte smanjenja proizvodnje koje je dogovorio OPEC. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply