Velike mogućnosti investiranja na tržištu nekretnina u Brazilu, Čileu i Meksiku

Velike mogućnosti investiranja na tržištu nekretnina u Brazilu, Čileu i Meksiku

Većina investitora iz Južne Amerike namerava da u 2016.poveća svoje akvizicije u sektoru nekretnina pri čemu su Brazil, SAD, Čile i Meksiko označene kao top destinacije, pokazuje najnovije Istraživanje o namerama investitora.

Kako se navodi u izveštaju međunarodne kompanije na polju komercijalnih nekretnina CBRE, istraživanje je provedeno u januaru i februaru ove godine, u vreme negativnog tržišnog sentimenta proisteklog iz nestabilnosti na kineskim berzama. Rezultati su pokazali da 81 odsto investitora iz Latinske Amerike (LATAM) planira da bude neto kupac u 2016., u poređenju sa 65 odsto njih širom Severne Amerike.

Niže cene nafte, minerala i drugih sirovina uticali su na poslovno raspoloženje u LATAM, međutim u 2016. poverenje se popravilo i možda predstavlja prekretnicu na regionalnom nivou. Investitori očekuju da 2016. bude godina rasta akvizicija, naročito u Brazilu, SAD, Čileu, Meksiku i Argentini. Sva ova tržišta imaju jaku ponudu kancelarijskog prostora A/A+ klase, kaže za CBRE Guy Ponticiello, direktor “Capital Markets”, odeljenja za Južnu Ameriku.

“Kako slabosti ekonomija, poput brazilske, ulaze u period solidne ravnoteže a srednja klasa u vodećim LATAM zemljama je u porastu, čime se stvara čvrsta osnova za potražnju nekretnina i veće mogućnosti za ulaganje u regionu, dugoročno očekujemo jačanje aktivnosti na tržištu”, dodaje direktor “Capital Markets”.

Oko 38 odsto investitora je navelo povraćaj prinosa kao razlog ulaganja u nekretnine u 2016., dok je njih 29 odsto kao razlog navelo prihod od zakupnine. Preostala trećina investiranjem u nekretnine vidi više prednosti: očekivanje povoljnijih prinosa u odnosu na druge investicije, diversifikacione vrednosti imovine, a ponajviše zbog toga što su nekretnine najbolje sredstvo u zaštiti od inflacije.

Najtraženije nekretnine su kancelarijski prostor (35 odsto), zatim nekretnine pogodne za iznajmljivanje (26 odsto). Iako je izgradnja višespratnica model koji već postoji u Brazilu i Meksiku, postoji veliki jaz ponude i potražnje, što uz narastajuću srednju klasu predstavlja veliki neispunjeni potencijal. Rast investicija u, deficitarnom, turističkom i hotelskom sektoru ukazuje na atraktivnost ovih potencijala, kaže se u izveštaju CBRE.

Izvor:Agencije
Previous Ljubodrag Savić: Nadam se da će Vučić prepoznati značaj jačanja realnog sektora
Next Koliko će koštati ukidanje novčanice od 500 evra i zašto je Španci zovu "Bin Laden"

You might also like

Nekretnine

Aleksandar Vučić: Tender za novi simbol Beograda

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će ovog meseca biti tender za novi simbol glavnog grada, Kulu Beograd. 

Nekretnine

Prodaja nekretnina u Francuskoj na najvišem nivou u osam godina

Godina koja prolazi bila je dobra za francusko tržište nekretnina, pokazuje najnoviji izveštaj Udruženja notara.

Nekretnine

Nelegalna gradnja krivično delo, počinje rušenje bespravno izgrađenih objekata

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović pozvala je sve predsednike opština u Beogradu, ali i u Srbiji, da se postaraju da se Zakon o ozakonjenju dosledno primenjuje.