Snižen kreditni rejting Brazila

Snižen kreditni rejting Brazila

Agencija Fitch snizila je u četvrtak, zbog oštrije recesije i političke nesigurnosti Kreditni rejting Brazila, s BB%2B na BB.

Ta je agencija u decembru snizila rejting Brazila u status ‘smeća’, a od tada se, poručio je juče Fitch, situacija u najvećem južnoameričkoj ekonomiji dodatno pogoršala. U ovoj godini očekuje se pad ekonomije za 3,8 posto zbog visokog nivoa političke nesigurnosti, kao i slabljenja tržišta rada te usporavanja rasta Kine, najvećeg trgovačkog partnera Brazila, navodi u izveštaju Fitch.

Senat, gornji dom brazilskog parlamenta, odlučivaće iduće nedelje o opozivu predsednice Dilme Rouseff, koja je optužena da je tokom kampanje za ponovni izbor krajem 2014. prikrivala razmere proračunskog deficita.

Foto: Freeimages

Foto: Freeimages

Donji dom parlamenta već je prošlog meseca dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsednice.

Ako Senat također podrži opoziv, što se očekuje, na njeno će mesto, dok traje suđenje, biti postavljen potpredsednik Michel Temer.

“Smanjenje rejtinga posledica je nedostatka fiskalne kontrole i političkog te ekonomskog usmerenja zemlje. Postavljanje Temera na mesto predsednika ne smatra se rešenjem za fiskalne probleme, koji su vrlo duboki, s obzirom na oštar pad prihoda”, kaže Andre Perfeito, ekonomist u firmi Gradual Investimentos.

A proračunski prihodi padaju zbog duboke recesije. Brazil je, naime, veliki izvoznik sirovina, pa je ekonomija snažno rasla dok su rasle i cene sirovina.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Shell: Pad dobiti, manje investicija
Next Kina ulaže 11,9 milijardi dolara u vazduhoplovnu infrastrukturu

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Hrvatski BDP u drugom tromesečju porastao 2,8 odsto

Hrvatska privreda porasla je u drugom tromesečju za 2,8% u odnosu na isti period lani, što je brže nego u prethodnom kvartalu, ali manje od očekivanja.

Makroekonomija 0 Comments

Rusija: Inflacija na najnižem nivou od raspada SSSR-a

Danas objavljene preliminarne procene ruske nacionalne statističke agencije Rosstat pokazale su da je inflacija u Rusiji ove godine pala na 5,4 odsto, što je najniži godišnji nivo od kolapsa Sovjetskog Saveza

Makroekonomija 0 Comments

Christine Lagarde: Staviti tačku na mere koje štete globalnoj trgovini

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pozvala je najveće ekonomije sveta da zajedno rade na očuvanju trgovinskih benefita i da izbegnu protekcionizam, kao i da smanje spoljne neravnoteže i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply