John Hardy: Kineski juan zaslužuje više pažnje od jena, evra ili dolara

John Hardy: Kineski juan zaslužuje više pažnje od jena, evra ili dolara

Kineska valuta će zahtevati našu punu pažnju u narednim mesecima, ističe u analizi za Gdeinvestirati, direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Banci John Hardy.

Prošlonedeljni sastanak Banke Japana (BOJ) prouzrokovao je cunami na tržištima. Ne samo da BOJ nije uspeo da kupi onoliko sredstava koliko je očekivao, već su, što je još važnije, čak odložili očekivani vremenski okvir u kojem se očekuje ostvarenje 2% ciljane inflacije.

Centralne banke u političkom ćorsokaku

Jen je izazvao šok svojom jačinom u odnosu na sve druge valute, aparitetom USD/JPY se trgovalo na novom najnižem nivou tokom 18 meseci posle najvećeg gubitka u jednom danu još od izbijanja globalne finansijske krize.

Foto: josiebrown.com

Foto: josiebrown.com

Sa ovim potezom BOJ, tržište je obuzeto idejom da su centralne banke zapale u politički ćorsokak u okviru trenutne paradigme – negativne stope su kontraproduktivne i kupovina sredstava putem programa kvantitativnog popuštanja je dostigla svoje stvarne granice.

Prošlog petka evro je završio dan na najvišem nivou u odnosu na američki dolar još od januara 2015. zbog ideje da je ECB u velikoj meri u istom položaju kao i BOJ – i da dalje ide sa ogromnim kupovinama u okviru programa kvantitativnog popuštanja i negativnim kamatnim stopama, ali da više kao rezultat ne vidi slabljenje valute kao potez koji će ih usmeriti daleko od rizika deflacije.

Frustrirana armija špekulanata

U međuvremenu, američki dolar je zabrinut idejom da je FED, na izuzetno pomirljivom sastanku FOMC u martu, najavio da će radije pustiti da američka privreda bude u opasnosti nego da rizikuje destabilizaciju svetske ekonomije daljim povećanjima kamatnih stopa i jačanjem američkog dolara.

Foto: getty

Foto: getty

Veći deo destabilišućeg rizika je usmeren na Kinu, gde je opasnost od nagle devalvacije valute u odnosu na dolar poslala tržišta u vrtlog dva puta u poslednjih 9 meseci. Srećom po FED tada, u prvom kvartalu je američka ekonomija bila veoma slaba.

Kineska valuta je nastavila da slabi i to ne samo u odnosu na američki dolar. Ovo je frustriralo armiju špekulanata, kako kineskih tako i drugih, jer su se kladili na devalvaciju juana. Umesto toga, juan je neznatno ojačao u odnosu na veoma slab američki dolar čak iako je tokom ove godine drastično slabiji u odnosu na druge valute, naročito u Aziji. Malezijski ringit je skočio za skoro 10% ove godine u odnosu na juan, jer je otprilike iste jačine kao i japanski jen, zbog toga što je pomirljivi FED doneo ogromno olakšanje skoro svim valutama na tržištima u razvoju osim kineskom juanu.

Kina koristi stare metode

Kada je reč o politici, umesto da koristi dobijeni prostor kako bi obezbedila odgovarajuća strukturalna prilagođavanja i produktivnije se suočila sa strašnom akumulacijom duga, Kina je odlučila da udvostruči napore radi uvećanja šansi za zaradu i iskoristi stare metode za generisanje rasta GDP-a sada kada je saterana u ćošak: sa novim masovnim kreditnim injekcijama u svoju ekonomiju.

U ovom trenutku, procena australijske Macquarie banke je da kineski dug iznosi strašnih 350% BDP-a – zapanjujućih i neverovatnih 100% uvećanja BDP duga od 2008. godine, od koga većinu čine državna preduzeća. Iskazano u američkim dolarima, to je oko 35 biliona dolara. S obzirom da je u kreditnom cikulusu uobičajno da 10% čine loši zajmovi, što predstavlja 3,5 biliona dolara u lošim kreditima – ili više od onoga što Kina ima u svojim deviznim rezervama.

Preplavljivanje kineskog sistema likvidnošću utiče na stvaranje dodatnog pritiska na slabljenje juana, a kineska valuta će zahtevati našu punu pažnju u narednim mesecima, jer će efekat slabog američkog dolara nakon sastanka američkog Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) u martu, kao i teme uzaludnosti politika Evropske centralne banke i Banke Japana uskoro ostati bez energije.

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:www.tradingfloor.com

John J. Hardy završio je studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu s najvišim  ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu “FX Update” prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i  trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Kina ulaže 11,9 milijardi dolara u vazduhoplovnu infrastrukturu
Next Beogradska berza: Odličan promet, Sojaprotein poskočio 5,2%

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze zabeležile pad, dolar na najvišem nivou u poslednjuh 14. godina

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, dok je vrednost dolara prema korpi valuta dostigla najviši nivo u gotovo 14 godina, nakon što je američki Fed povećao kamate

Nekretnine 0 Comments

U Srbiji do građevinske dozvole za šest, u Beogradu za 14 dana

Građevinska dozvola u Srbiji u proseku se izdaje za šest radnih dana, u Beogradu za 14, dok je za lokacijske uslove republički prosek radnih 14 dana, a beogradski 26 dana,

Najvažnije vesti 0 Comments

Dve kompanije dale ponudu za Victoria grupu

York Capital Management i Elements Capital Partners dostavili su zajedničku ponudu za otkup akcija Victoria grupe sa namerom da investiraju u poljoprivredni sektor u Srbiji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply