Evropske berze: U fokusu podaci sa američkog tržišta rada, evro stabilan prema dolaru, nafta i zlato poskupeli

Evropske berze: U fokusu podaci sa američkog tržišta rada, evro stabilan prema dolaru, nafta i zlato poskupeli

Kao i uvek, objavljivanje podataka sa američkog tržišta rada pojača dinamiku trgovanja na evropskim berzama i odredi pravce kretanja.

Efekat današnjih razočaravajućih podataka na berzama ublažen je rastom cena nafte koja je porasla usled problema u snabdevanju tržišta.

U takvoj atmosferi glavni indeksi vodećih berzi u Evropi trgovanje su zatvorili u različitim pravcima. Londonski FTSE100 zatvorio je u plusu 0,14 odsto, nemački DAX 0,18 odsto a španski IBEX35 0,15 odsto.

Francuski indeks berze CAC40, naprotiv, oslabio je 0,42 odsto, dok je italijanski MIB zatvorio trgovanje u minusu 0,45 odsto.

posaoSjedinjene Države: Najsporiji tempo zapošljavanja za sedam meseci

Američki poslodavci su u aprilu otvorili 160.000 radnih mesta, najmanje za poslednjih sedam meseci.

Stopa nezaposlenosti se zadržala na minimalnom nivou od pet odsto, na kom se nalazi od jesenas, prema podacima američke vlade.

Reč je o usporavanju tempa zapošljavanja u odnosu na prosečan rast od 200.000 radnih mesta u protekla tri meseca, kao i o najmanjem zapošljavanju od oktobra prošle godine.

Ipak, tempo rasta plata je ubrzao, pa je tako prosečna zarada po satu porasla za 2,5 odsto u odnosu na isti period lani, što je iznad prosečnog dvoprocentnog rasta koji je bio uobičajen za proteklih šest godina.

Slab privredni rast uzrokovao je kolebanja na globalnim finansijskim tržištima i zakomplikovao planove američke Uprave federalnih rezervi (Fed) i najavljeno postepeno podizanje kamatnih stopa. Većina analitičara veruje da Fed neće menjati svoju monetarnu politiku pre kraja leta.

Foto: www.thestar.com1

Foto: www.thestar.com1

Poremećaji u snabdevanju podigli cene nafte

Cene nafte i danas su porasle zbog poremećaja u snabdevanju. Američka “laka” nafta WTI poskupela je 0,54 odsto, na 44,56 dolara, a severnomorska sirova nafta “brent” 0,56 odsto, na 45,26 dolara po barelu

Požar koji se širi kanadskom, naftom bogatom, pokrajinom Alberta preti da smanji globalnu proizvodnju za milion barela dnevno, smatraju stručnjaci.

Najveća američka naftna kompanija Chevron je danas potvrdila da su ekstremisti sinoć oštetili jedan od njenih naftovoda u delti Nigera, u Nigeriji. U napadu nije bilo povređenih ali je kompanija primorana da zatvori postrojenje koje je proizvodilo nekoliko desetina hiljada barela dnevno.

Na oporavak cena nafte uticala je i politička kriza u Libiji. Zbog najnovije eskalacije napetosti između političkih frakcija na istoku i zapadu zemlje, već prepolovljena proizvodnja, mogla bi biti dodatno smanjena za 120 hiljada barela dnevno.

evro i zlatoNa valutnim tržištima vrednost evra prema američkoj valuti kreće se oko jučerašnjeg nivoa 1,14 dolara, uz blage oscilacije. U odnosu na japansku valutu dolar je oslabio 0,6 odsto, na 106,63 jena, najniži nivo u 18 meseci

Manja atraktivnost dolara ojačala je cenu plemenitog metala. U petak je unca zlata poskupela 10,91 dolar, odnosno 0,85 odsto i košta 1288.65 dolara. Na nedeljnom nivou vrednost zlata je porasla 0,47 odsto, a od početka godine više od 21 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Nezaposlenost u Češkoj najmanja u EU
Next Erdogan odbio vize EU poručivši: Mi idemo svojim putem, vi idite svojim

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Pad zbog sektora sirovina i zdravstva

Cene akcija na američkim berzama su pale u sredu zbog sektora sirovina i zdravstva. Investitori su oprezni kako se približava samit centralnih bankara u Džekson Holu.

Svetske berze

Cena nafte porasla 8,3 odsto za nedelju dana

Barel “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene ovog energenta, u petak je koštao 50,88 dolara, što je 1 US cent manja cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Berza

Beogradska berza: Najveći promet Aerodroma u poslednja dva meseca

Četvrti dan zaredom nastavljen je silazni trend beogradskog tržišta uz dominaciju u trgovanju akcijama Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO).