Erdogan odbio vize EU poručivši: Mi idemo svojim putem, vi idite svojim

Erdogan odbio vize EU poručivši: Mi idemo svojim putem, vi idite svojim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da Turska neće promeniti svoje antiterorističke zakone što je EU postavila kao uslov za ukidanje viza turskim državljanima.

Erdoganova izjava usledila je dan nakon što je premijer Ahmet Davutoglu, koji je učestvovao u pregovorima o sporazumu sa EU, najavio ostavku zbog nesuglasica sa predsednikom.

“Kada je Turska meta napada terorističkih organizacija i sila koje ih direktno ili indirektno podržavaju, EU nam poručuje da menjamo zakon o borbi protiv terorizma”, izjavio je Erdogan.

“Oni kažu – ukinućemo vize i to je uslov. Žao mi je, mi idemo svojim putem, vi idite svojim. Dogovarajte se s kim god želite da se dogovorite”, istakao je on.

Kako bi dobila bezvizni režim Turska mora da ispuni pet od 72 kriterijuma koje je uvela EU za sve države kojima ukida vize, a jedan od njih je i sužavanje pravne definicije terorizma, prenosi Fena.

Grupe za ljudska prava tvrde da široko definirani turski antiteroristički zakoni imaju za cilj ućutkaju nezadovoljstvo, uključujući hapšenja novinara i akademika koji kritikuju vladu.

Erdogan je takođe u televizijskom obraćanju rekao da ne postoji jaz između turskih zvaničnika i da poslednji politički događaji neće uticati direktno na ekonomiju.

On je naglasio da su nov ustav i predsednički sistem neophodne promene, a ne njevoga lična agenda.

Foto:qz.com

Foto:qz.com

Nemačka očekuje da Turska sprovede sporazum EU-Turska

Nemačka, glavni tvorac sporazuma EU-Turska o migrantima, insistira na tome da Ankara poštuje sporazum važan za rešavanje migrantske krize, što je znak zabrinutosti Berlina posle najave odlaska turskog premijera Ahmeta Davutoglua, navodi agencija Frans pres.

“Evropska unija i Nemačka će takođe u budućnosti ispuniti sve svoje obaveze i očekujemo isto od Turske”, rekao je danas portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Georg Štrajter.

On je ovo rekao pre nego što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da se Turska neće povinovati jednom od uslova Evrope.

Erdogan je rekao danas da Turska neće menjati svoj antiteroristički zakon kao što je tražila Evropska unija u zamenu za ukidanje šengenskih viza za gradjane Turske.

“Kancelarka je do sada vrlo dobro radila s turskim premijerom Davutogluom i svim turskim zvaničnicima i mi polazimo od principa da će se ta dobra i konstruktivna saradnja nastaviti s novim premijerom”, dodao je Štrajter.

Portparol je naglasio da sporazum o migrantima nije potpisan izmedju EU i Davutoglua nego izmedju EU i Turske.

I nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer insistirao je na sprovodjenju tog sporazuma bez obzira na to ko se u Turskoj bavi tim poslom. U okviru evropskih institucija takodje se postavlja pitanje o posledicama odlaska Davutoglua.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je nadu da će buduća turska vlada i budući premijer, ko god on bio, nastaviti dosadašnju saradnju.

Sporazum s Turskom, za koji se Angela Merkel smatra jednim od tvoraca, de fakto znači da Evropa prebacuje na Ankaru upravljanje prilivom migranata koji žele da dodju u Evropu, u zamenu za ustupke kao što su ukidanje viza turskim državljanima.

Sporazum predviđa vraćanje u Tursku svih migranata koji su ilegalno morem prešli u Grčku, posle stotine hiljada njih koji je tako stiglo u Grčku 2015. godine. Zauzvrat Evropljani su se obavezali da će prihvatiti po jednog sirijskog izbeglicu za svakog Sirijca vraćenog u Tursku.

Izvor:Agencije
Previous Evropske berze: U fokusu podaci sa američkog tržišta rada, evro stabilan prema dolaru, nafta i zlato poskupeli
Next Kretanje ovih valuta je povezano sa cenom nafte kao nikad do sada

You might also like

Geopolitika

Brazilski Kongres glasao za opoziv Dilme Rousseff

Donji dom brazilskog parlamenta je potrebnom dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsednice države Dilme Rousseff, pa je gotovo sigurno da će morati da napusti funkciju tek nekoliko meseci uoči Olimpijskih igara

Geopolitika

Sirijska opozicija preti zamrzavanjem mirovnih pregovora

Sirijsko primirje koje se kako-tako održavalo četiri dana, danas izgleda još nesigurnije, a deo pobunjenika je odustao od pripreme za mirovne pregovore i optužio vlasti Sirije da krše prekid vatre.

Geopolitika

Brexit će svaku britansku porodicu koštati 1.000 funti godišnje

Domaćinstva u Velikoj Britaniji mogla bi ostati bez 1.ooo funti godišnje zbog trgovinskih prepreka uzrokovanih Brexitom, stoji u izveštaju globalne konsultantske kompanije Oliver Wyman.