Crnobrnja: Prognoza EK objektivna

Crnobrnja: Prognoza EK objektivna

Profesor Mihailo Crnobrnja smatra da je najnovija prognoza privrednog rasta Srbije za 2016. koji je Evropska komisija podigla sa 1,6 na dva odsto objektivna.

“To je dobra vest, pošto ne vidim potrebu da se EK udvara Srbiji”, rekao je profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja.

On je izrazio očekivanje da će taj rast biti ostvaren u ovoj godini.

On je napomenuo da je EK u prognozi privrednog rasta u 2016, na primer, smanjila projekciju Hrvatskoj, dok je nama povećala.

“Procena EK je svakako objektivnija, nego kada je daju političari”, rekao je Crnobrnja i naglasio da se prognoza EK poklopila sa prognozom Vlade Srbije.

Evropska komisija podigla je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na dva odsto u ovoj godini, objavljeno je u Briselu. EK je u februaru rast BDP-a Srbije prognozirala na 1,6 odsto, a sada je, u najnovijem izveštaju, podigla prognozu za 0,4 procentna poena – na dva odsto.

Prema poslednjim projekcijama EK za 2017. predviđa je rast BDP-a Srbije od 2,5 odsto.

Poslednje prognoze MMF-a i Svetske banke za ovu godinu, saopštene u aprilu i u martu, predviđale su rast BDP-a u Srbiji od 1,8 odsto.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Dinar oslabio, u petak 122,82 dinara za jedan evro
Next Ljubodrag Savić: Nadam se da će Vučić prepoznati značaj jačanja realnog sektora

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Srbija od EU dobila 95 miliona evra iz IPA fonda

Srbija i EU potpisale su u Briselu prvi deo finansijskog sporazuma IPA 2016 za Srbiju, prema kojem će Srbija od Unije dobiti 95,1 milion evra, dok je ukupna vrednost sporazuma

Makroekonomija 0 Comments

DRI: Milijarde su “propale” kroz budžetske “rupe”

Državna revizorska institucija (DRI) je danas objavila da je kontrolom poslovanja budžetskih korisnika 2017. godini utvrdila nepravilnosti u trošenju 743 milijarde dinara, zbog čega je podnela 512 prijava, od čega

Najvažnije vesti 0 Comments

Privredni rast Srbije bi u ovoj godini mogao biti znatno iznad prognoziranih 1,8 odsto

Narodna banka Srbije (NBS) smatra da nedavno objavljeni rezultati statističkog zavoda ukazuju na to da postoji prostor da privredni rast u ovoj godini bude znatno iznad februarske prognoze od 1,8

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply