Crnobrnja: Prognoza EK objektivna

Crnobrnja: Prognoza EK objektivna

Profesor Mihailo Crnobrnja smatra da je najnovija prognoza privrednog rasta Srbije za 2016. koji je Evropska komisija podigla sa 1,6 na dva odsto objektivna.

“To je dobra vest, pošto ne vidim potrebu da se EK udvara Srbiji”, rekao je profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja.

On je izrazio očekivanje da će taj rast biti ostvaren u ovoj godini.

On je napomenuo da je EK u prognozi privrednog rasta u 2016, na primer, smanjila projekciju Hrvatskoj, dok je nama povećala.

“Procena EK je svakako objektivnija, nego kada je daju političari”, rekao je Crnobrnja i naglasio da se prognoza EK poklopila sa prognozom Vlade Srbije.

Evropska komisija podigla je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na dva odsto u ovoj godini, objavljeno je u Briselu. EK je u februaru rast BDP-a Srbije prognozirala na 1,6 odsto, a sada je, u najnovijem izveštaju, podigla prognozu za 0,4 procentna poena – na dva odsto.

Prema poslednjim projekcijama EK za 2017. predviđa je rast BDP-a Srbije od 2,5 odsto.

Poslednje prognoze MMF-a i Svetske banke za ovu godinu, saopštene u aprilu i u martu, predviđale su rast BDP-a u Srbiji od 1,8 odsto.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Dinar oslabio, u petak 122,82 dinara za jedan evro
Next Ljubodrag Savić: Nadam se da će Vučić prepoznati značaj jačanja realnog sektora

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija: Suficit u prvih sedam meseci 22 milijarde dinara

U prvih sedam meseci ove godine ostvaren je suficit budžeta Republike u visini od 22 milijarde dinara , objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije, dok je samo u julu suficit

Makroekonomija 0 Comments

Draghijeva “bazuka” i reakcije tržišta širom Evrope

Evropska centralna banka je danas otkrila paket mera koje će stimulisati ekonomiju evrozone – dodatno kvantitativno popuštanje, podsticaj bankama da daju pozajmice i dodatno sniženje kamatnih stopa.

Tema dana 0 Comments

Argentina dobija zajam od 50 milijardi dolara od MMF-a

Argentina i Međunarodni monetarni fond rekli su u četvrtak kako su postigli dogovor o trogodišnjem 50 milijarda dolara teškom standby aranžmanu, koji bi kako kaže vlada trebao pružiti sigurnost i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply