Wall Street: Pritisak zbog tržišta rada i biotehnološkog sektora

Wall Street: Pritisak zbog tržišta rada i biotehnološkog sektora

Najveća američka agencija za zapošljavanje, ADP, u sredu je izvestila da je u aprilu u privatnom sektoru otvoreno 156.000 novih radnih mesta, manje od očekivanih 196.000 i najmanje u tri godine.


Na Wall Streetu su u sredu berzovni indeksi pali drugi dan zaredom zbog slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada i oštrog pada cena akcija u biotehnološkom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,56 posto, na 17.651 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,59 posto, na 2.051 bod, a Nasdaq indeks 0,79 posto, na 4.725 bodova.

Loše raspoloženje na tržištu ponajviše je posledica slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada.

ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje, juče je izvestila da je u aprilu u privatnom sektoru otvoreno 156.000 novih radnih mesta, manje od očekivanih 196.000 i najmanje u tri godine.

Izveštaj ADP-a predstavlja uvertiru u objavu službenih pokazatelja s tržišta rada u petak. Prema procenama analitičara u anketi Reutersa, očekuje se da je u aprilu u SAD-u broj novih radnih mesta povećan za 202.000, nakon 215.000 mesec dana prije.

Taj izveštaj je izuzetno važan za tržište kapitala jer najviše utiče na odluke čelnika američke centralne banke o monetarnoj politici.

foto: cnbc.com

foto: cnbc.com

A upravo je uverenje ulagača da Fed neće pre leta povećati ključne kamate, zajedno s oporavkom cena nafte i sirovina, najviše uticalo na snažan rast cena akcija od polovinom februara.

Zahvaljujući tome, nadoknađeni su svi gubici od početka godine, pa je sada S&P 500 indeks u plusu u ovoj godini od 0,3 posto i nedaleko najviše nivoe u istorij, dostignute u maju prošle godine.

“Tržište se smiruje nakon snažnog skoka s dna u februaru. To ima smisla, s obzirom na sezonska kretanja tržišta i primicanje S&P-a rekordnim nivoima. Poslednjih dana puno je komentara da u maju treba prodavati akcije i povući se s tržišta”, kaže Bruce Zaro, strateg u fondu Global Asset Management.

Letni meseci obično su mirni na tržištima, a obim trgovanja je smanjen zbog godišnjih odmora i nedostatka značajnijih vesti.

Najviše su juče, 2,9 posto, potonule cene akcija u biotehnološkom sektoru, koji je zabeležio gubitke već sedmi dan u poslednjih osam.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,19 posto, na 6.112 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,99 posto, na 9.828 bodova, a pariski CAC 1,09 posto, na 4.324 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Google i Fiat započinju saradnju
Next ECB prestaje štampati novčanicu od 500 evra, u opticaju više banknota od 100 i 200 evra

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar bez promene

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči izveštaja predsednice Feda Janet Yellen o monetarnoj politici koji bi mogli objasniti hoće li

Svetske berze 0 Comments

Metali opet najisplativija investicija

Metali su bili jedna od najboljih investicija u 2016. godini, a po svemu sudeći biće najisplativije ulaganje i u prvoj četvrtini ove godine, piše Bloomberg.

Wall Street: Berze pod pritiskom američko-kineskog trgovinskog rata

Na Wall Streetu u četvrtak vodeći su indeksi pali pod pritiskom korekcije cena akcija kompanija senzitivnih na promene uslova u globalnoj trgovini, nakon nove runde carina koje su međusobno uveli SAD i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply