Vanredno stanje u kanadskoj pokrajini, vatra uništila više od 1.600 kuća, naftne kompanije redukovale poslove

Vanredno stanje u kanadskoj pokrajini, vatra uništila više od 1.600 kuća, naftne kompanije redukovale poslove

Kanadske vlasti proglasile su vanredno stanje u provinciji Alberta zbog požara koji je zahvatio ovaj naftom bogati region.

Zbog požara je iz grada Fort McMurray do sada uspešno evakuisano 88.000 ljudi. Za sada nema povređenih, a prema rečima nadležnih u požaru je dosad uništeno ili oštećeno oko 1.600 objekata, navodi AP.

Požar, koji se širi zbog jakog vetra, gasi više od 200 vatrogasaca uz pomoć devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera.

Zvaničnici procenjuju da je vatra zahvatila 7.500 hektara i da očekuju pogoršanje situacije zbog jakog vetra i visokih temperatura koje “stvaraju eksplozivne uslove”.

Vatrogasci pokušavaju da zaštite kritičnu infrastukturu, uključujući jedini most preko reke Athabasca i jedini autoput do grada iz pravca juga, navodi AP.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini u svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.

Iako, za sada, njihova postrojenja nisu direktno ugrožena vatrom, mnoge naftne kompanije koje posluju na ovom području redukovale su proizvodnju kako bi se zaposlenima i njihovim porodicama omogućilo da dođu do sigurnih područja.

Sve kompanije u oblasti, uključujući Suncor, Shell, Husky Energy, Athabasca Oil Sands i još nekoliko manjih proizvođača pridružile su se akciji pružanja pomoći evakuisanim stanovnicima u smeštaju i hrani.

Analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch smatra da bi katastrofa na području Alberte mogla uticati na cenu nafte.

Jutros je na američkom tržištu barel nafte poskupeo 3,38 odsto, na 45,26 dolara

Izvor:Agencije
Previous Azijske berze: Sedmi uzastopni pad indeksa
Next Petar Matijević: Toennies zainteresovan da kupi našu industriju

You might also like

Društvo

Srušio se vojni avion u bilizini Šapca, neizvesna sudbina pilota

Školsko-borbeni avion Super galeb G-4, dvosed, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, srušio se danas oko 10.30 časova u rejonu sela Slatina, opština Ub, tokom izvođenja redovne letačke obuke,

Društvo

Košarkaši Srbije osvojili srebrnu medalju na OI u Riju

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, nakon poraza od selekcije SAD 96:66 (19:15, 33:14, 27:14, 17:23).

Politika

Nikolić: Insistiranjem na svojoj kandidaturi dao bih šansu onima u koje nemam poverenja

Tomislav Nikolić je potvrdio da se neće kandidovati za predsednika Srbije.