Turski premijer Ahmet Davutoglu podneo ostavku zbog neslaganja sa Erdoganom?

Turski premijer Ahmet Davutoglu podneo ostavku zbog neslaganja sa Erdoganom?

Premijer Turske Ahmet Davutoglu podneo je danas ostavku na funkciju predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja, što podrazumeva da više neće biti ni premijer, a njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj.

“Odlučio sam da bi radi jedinstva stranke promena premijera bila prikladnija. Neću se kandidovati (za predsednika stanke) na kongresu 22. maja”, rekao je danas Davutoglu u izjavi za medije u sedištu partije.

Davutoglu čiji su se stavovi udaljili od stavova predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, najavio je odlazak posle sastanka rukovodstva vladajuće AKP, koja je dominirala turskom političkom scenom od 2002. godine.

Njegova odluka, kojom se otvara put Erdoganu da učvrsti svoju vlast, ne stupa odmah na snagu. Partija će održati vanredni kongres 22. maja kada će izabrati novog vodju stranke koji će biti i premijer.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i Davutoglu u sredu uveče su se sastali, ali o tome nije izdato saopštenje. Mediji prenose da je Davutoglu nezadovoljan zbog mešanja Erdogana u rad Vlade i stranke.

Izvori bliski turskom premijeru ne odbacuju mogućnost da Davutoglu podnese ostavku na mesto predsednika AKP i time na mesto predsednika vlade.

List Hurijet na naslovnoj strani je objavio “Davutoglu se povlači”, a u tekstu navodi da će turski premijer svoje povlačenje objaviti posle sastanka sa liderima vladajuće stranke.

Davutoglu je nasledio Erdogana na mestu premijera i vođe vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u avgustu 2014. godine, kada je Erdogan izabran za predsednika države. Od tada su se dva lidera udaljila, a razlike između njih sve više izbijaju u javnost.

List Milijet je objavio da će se u Turskoj desiti “demokratska tranzicija” o kojoj su se tiho dogovorila dva lidera da bi izbegli krizu u državnom vrhu.

Agencija Frans pres izvestila je da Davutoglu treba da se obrati medijima popodne posle sastanka lidera stranke AKP. Prema navodima Frans presa Erdogan, koji i dalje drži konce u partiji AKP, nije dobro gledao na to što je premijer izgleda sam dogovorio migrantski sporazum s Briselom, i što je izrazio spremnost da se vrati za pregovarački sto s kurdskim pobunjenicima.

Predsednik Turske takođe smatra da se Davutoglu baš ne žuri da preduzme korake za proširenje ovlašćenja predsednika, sa čim se deklarativno slaže.

Komentator Abdilkair Selvi, dobar poznavalac prilika u vladajućoj partiji, rekao je da se Davutoglu neće ponovo kandidovati za šefa partije na kongresu stranke, što znači da neće morati formalno da podnese ostavku, jer mesto premijera po statutu ide šefu vladajuće partije.

Moguća ostavka Davutoglua dolazi u veme kada je Turska suočena sa brojnim izazovima, od migrantske krize, preko pretnji muslimanskih ekstremista, do obnove sukoba s Kurdima i širenje rata u Siriji na njenu južnu granicu.

Izvor:N1

Previous Najvećih 7 skandala velikih kompanija
Next Evropski strah od Kine

You might also like

Tema dana

Jutarnji list: Evropska komisija odbacila argumente Hrvatske u sporu sa Srbijom

Evropska komisija odbacila hrvatske zahteve u sporu sa Srbijom kojim je praktično blokirala Srbiju u pregovaračkom procesu i otvaranju poglavlja 23, javili su hrvatski mediji pozivajući se na interni dokument

Politika

Demokratska stranka odlučila da podrži kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije

Predsedništvo Demokratske stranke (DS) odlučilo je na današnjoj sednici da podrži kandidaturu zaštitnika građana Saše Jankovića za predsednika Srbije.

Tema dana

Predsednik Kine u trodnevnoj poseti Srbiji

Predsednik Kine Xi Jinping doputovaće danas popodne u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima o strateškom partnerstvu i jačanju saradnje, posebno na ekonomskom planu, a