Novi dogovor SAD i Rusije o primirju u Alepu

Novi dogovor SAD i Rusije o primirju u Alepu

Sjedinjene Američke Države i Rusija dogovorile su se da će pokušati da sarađuju sa stranama na terenu u Siriji kako bi primirje obuhvatilo i grad Alep u kojem se prethodnih dana vode žestoke borbe, saopštio je State Department.

Dogovor je stupio na snagu minut posle ponoći u Damasku, rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner naglasivši da je od tog momenta primećeno smanjenje nasilja u tim oblastima.

Od ključne važnosti je da, kako se navodi u saopštenju, Rusija udvostruči napore da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bashara al Assada da se pridržava novog sporazuma, dok će SAD uticati na sirijsku opoziciju, prenosi Reuters.

“Naš cilj ostaje i uvek je bio jedinstveno primirje na teritoriji cele Sirije – a ne niz lokalnih primirja”, kaže se u saopštenju State Department-a.

Sirijska vojska prihvata 48-časovno primirje u Alepu

Sirijska vojska potvrdila je danas da će poštovati 48-časovno primirje u gradu Alepu nakon što su SAD i Rusija postigle dogovor o proširenju prekida neprijateljstava na ovaj grad.

Kako prenosi Reuters pozivajući se na državnu sirijsku televiziju, vojska će poštovati primirje od jutros.

Foto:www.cnn.com

Foto:www.cnn.com

De Mistura: Bez mira u Alepu, sve bi moglo da propadne

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura apelovao je danas na obustavu borbi u sirijskom gradu Alepu, upozorivši da bi u protivnom moglo da dođe do katastrofe, kao i da bi u tom slučaju u Tursku moglo da dođe 400.000 novih izbeglica.

“Alternativa je istinska i potpuna katastrofa zato što bismo mogli da vidimo kako 400.000 ljudi ide ka turskoj granici” – rekao je De Mistura posle razgovora sa francuskim i nemačkim ministrima spoljnih poslova u Berlinu.

De Mistura je istakao da povratak mirovnim pregovorima zavisi od primirja.

“Test je sada Alep” – naglasio je on, prenosi AFP.

Previous Uskoro ističe prijava poreza na dohodak
Next Google i Fiat započinju saradnju

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Ogorčeni trgovinski rat između SAD-a i Kine eskalirao je, nakon što su dve najveće svetske ekonomije međusobno uvele nove kaznene uvozne carine od 25 posto na 16 milijardi dolara vredan uvoz.

Politika 1Comments

New York Times: Kako je Kosovo od tolerantne muslimanske zajednice postalo plodno tlo za ISIS

Više od 10 godina, koristeći mrežu dobrotvornih organizacija preko radikalnih imama, Saudijska Arabija i druge zemlje Arapskog zaliva šire vehabizam na Kosovu kroz gradnju novih džamija, uterivanje straha i regrutovanje

Geopolitika 0 Comments

Severnu Koreju ne zanima ko je predsednik SAD

Jedan severnokorejski diplomata je izjavio da njegovu zemlju ne zanima ko je predsednik Sjedinjenih Američkih Država, već da li će SAD okončati svoju “neprijateljsku politiku”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply