Novi dogovor SAD i Rusije o primirju u Alepu

Novi dogovor SAD i Rusije o primirju u Alepu

Sjedinjene Američke Države i Rusija dogovorile su se da će pokušati da sarađuju sa stranama na terenu u Siriji kako bi primirje obuhvatilo i grad Alep u kojem se prethodnih dana vode žestoke borbe, saopštio je State Department.

Dogovor je stupio na snagu minut posle ponoći u Damasku, rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner naglasivši da je od tog momenta primećeno smanjenje nasilja u tim oblastima.

Od ključne važnosti je da, kako se navodi u saopštenju, Rusija udvostruči napore da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bashara al Assada da se pridržava novog sporazuma, dok će SAD uticati na sirijsku opoziciju, prenosi Reuters.

“Naš cilj ostaje i uvek je bio jedinstveno primirje na teritoriji cele Sirije – a ne niz lokalnih primirja”, kaže se u saopštenju State Department-a.

Sirijska vojska prihvata 48-časovno primirje u Alepu

Sirijska vojska potvrdila je danas da će poštovati 48-časovno primirje u gradu Alepu nakon što su SAD i Rusija postigle dogovor o proširenju prekida neprijateljstava na ovaj grad.

Kako prenosi Reuters pozivajući se na državnu sirijsku televiziju, vojska će poštovati primirje od jutros.

Foto:www.cnn.com

Foto:www.cnn.com

De Mistura: Bez mira u Alepu, sve bi moglo da propadne

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura apelovao je danas na obustavu borbi u sirijskom gradu Alepu, upozorivši da bi u protivnom moglo da dođe do katastrofe, kao i da bi u tom slučaju u Tursku moglo da dođe 400.000 novih izbeglica.

“Alternativa je istinska i potpuna katastrofa zato što bismo mogli da vidimo kako 400.000 ljudi ide ka turskoj granici” – rekao je De Mistura posle razgovora sa francuskim i nemačkim ministrima spoljnih poslova u Berlinu.

De Mistura je istakao da povratak mirovnim pregovorima zavisi od primirja.

“Test je sada Alep” – naglasio je on, prenosi AFP.

Previous Uskoro ističe prijava poreza na dohodak
Next Google i Fiat započinju saradnju

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Stoltenberg: NATO će se pridružiti koaliciji protiv Islamske države

NATO će se na današnjem samitu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom pridružiti koaliciji protiv Islamske države, koju predvode SAD, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Geopolitika 0 Comments

Egipatski avioni napali baze ekstremista u Libiji posle napada na Kopte

Egipatski avioni napali su baze ekstremista na istoku Libije u osveti za današnji napad na egipatske Kopte u kojem je ubijeno 28 ljudi, rekli su viši zvaničnici.

Geopolitika 0 Comments

Makedonija: Ivanov odbio da lideru opozicije da mandat za sastavljanje nove vlade

Politička kriza u Makedoniji dobila je danas sasvim novu dimenziju, pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da preda mandat za sastav nove vlade lideru opozicije Zoranu Zaevu, iako je njegov blok

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply