Najvećih 7 skandala velikih kompanija

Najvećih 7 skandala velikih kompanija

Od Bernarda Madoffa do Volkswagena, evo nekih od najvažnijih korporativnih skandala u novijoj istoriji.

Volkswagenovo varanje

Procenjenja šteta: 1,87 milijardi dolara (tek prva procena)

Najveći proizvođač automobila na svetu, priznao je da nameštao testove oko emisije izduvnih gasova na dizel motorima u Evropi i Americi. Skandal je bivšeg direktora Martin Winterkorna koštao posla, a kompanija je pod lupom regulatora u mnogim zemljama.

Worldcom skandal

Šteta: 107 milijardi dolara

Jedna od najvecih američkih i svetskih telekomunikacionih firmi zbog brojnih malverzacija, bankrotirala je 2002. godine. Rukovodioci su objavljivali netačne izveštaje o navodno uspešnom poslovanju i profitu od gotovo četiri milijarde dolara, u situaciji kada, stvarno, nije bilo nikakvog profita.

Time je javnost obmanuta, što je kasnije, kada se sve otkrilo, dovelo do naglog pada vrednosti akcija i konačnog kraha preduzeća, a velikom broju akcionara i zaposlenih naneta je ogromna steta. Desetine hiljada radnih mesta je izgubljeno zbog tog skandala.

Bivši direktor kompanije Bernard Ebbers osuđen je 2005. godine na 25 godina zatvora.

Enron skandal

Šteta: 74 milijarde dolara

Američka energetska kompanija Enron bankrotirala je 2001. godine zbog skandala s prevarama. To je bio najveći dotadašnji korporativni bankrot u američkoj istoriji. Hiljade radnika mogli su samo da gledaju kako njihovi penzioni štekovi nestaju gotovo preko noći, a akcije kompanije srušile su se od 90 do 0,67 dolara.

foto: cnbc.com

foto: cnbc.com

Šema Bernarda Madoffa

Šteta: 20 milijardi dolara

Madoff se smatra autorom najveće finansijske prevare u istoriji. Optužen da je investitore oštetio za 50 milijardi dolara, koristeći piramidalnu šemu poznatu kao “Ponzi šema” Osuđen je na 150 godina zatvora.

Nejgov sin Mark obesio se 2010. godine, na drugu godišnjicu hapšenja oca.

Libor skandal

Šteta: 9 milijardi dolara (u kaznama)

Skandal oko libora izbio je 2012. godine kada je britanska banka Barclays priznala da je manipulisala tom kamatnom stopom. Barclays je kažnjena sa 290 miliona funti, a ceh su platile i druge velike banke zbog uloge u skandalu.

Tom Hayes bivši radnik banaka UBS i Citigroup, prva je osoba koja je osuđena zbog manipulacije kamatnim stopama na 14 godina zatvora.

Afera Petrobras

Šteta: 2 milijarde dolara do sada

Brazilski naftni div upleten je korupcionašku aferu. Nekoliko predstavnika vladajuće Laburističke stranke sumnjiči se za prikrivanje više od 1,2 miliona dolara mita koji je Petrobras dao stranci od 2008. do 2010. godine.

Ta afera izazvala je krizu u Brazilu gde su organizovani masovni protesti protiv predsednice Brazila Dilme Rousseff, iako ona nije bila na spisku osumnjičenih.

Olimpusova prevara

Šteta: 1, 7 milijardi dolara

Tužilaštvo u Tokiju podiglo je optužnicu protiv kompanije Olimpus i tri njena bivša izvršna direktora u vezi sa prikrivanjem gubitaka od 1,7 milijardi dolara.

Oni su podatke krili dve decenije. Skandal je žestoko uzdrmao tu japansku industriju.

Skandal je otkriven nakon što je bivši izvršni direktor Michael Woodford naveo da je otpušten zato što je doveo u pitanje računovodstvenu politiku kompanije.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Infrastrukturni projekti interesantni investitorima iz UAE
Next Turski premijer Ahmet Davutoglu podneo ostavku zbog neslaganja sa Erdoganom?

You might also like

IT

Nokia se vraća na tržište pametnih telefona

Finska telekomunikaciona kompanija Nokia vraća se na tržište pametnih telefona.

Kompanije

Vrednost lizing ugovora tokom 2017. u Srbiji 430 miliona evra

Ukupna vrednost novozaključenih lizing ugovora u Republici Srbiji u 2017. godini iznosila je 430 mil EUR, što je za 92 mil EUR više u odnosu na godinu dana ranije.

Kompanije

Na prodaju Industrija mašina i opreme Poljostroj iz Odžaka

Stečajni upravnik Industrije mašina i opreme Poljostroj iz Odžaka oglasio je prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica javnim prikupljanjem ponuda.