Dobit AIK banke u prvom kvartalu skočila na 1,7 milijardi dinara

Dobit AIK banke u prvom kvartalu skočila na 1,7 milijardi dinara

AIK banka je objavila nerevidirane rezultate poslovanja za prvi kvartal koji su pokazali stagnaciju osnovnog biznisa i rast profita usled naplate ranije otpisanih plasmana.

Prihod od kamata u posmatranom periodu oslabio je 8,5 odsto na 2,3 milijarde dinara, dok je dobit iz ovog segmenta poslovanja pala nepunih jedan odsto na 1,8 milijardi dinara. Prihod od naknada i provizija porastao je 9,2 odsto na 266,3 miliona RSD, dok je dobit po ovom osnovu skočila 7,5 odsto na 222,9 miliona RSD.

Za razliku od prošle godine kada je AIK pretrpeo troškove otpisa i rezervisanja od 681,7 miliona dinara, u prvom kvartalu ove godine ostvaren je pozitivan rezultat od 309,7 miliona dinara. Ova stavka je bila glavni razlog rasta bruto profita od 137,6 odsto na 1,7 milijardi dinara.

Aktiva AIK banke na kraju marta iznosila je 178,3 milijarde dinara što je smanjenje od 0,4 odsto od početka godine.

Većinski vlasnik AIK-a, koji je na kraju 2015. godine zauzimao 5,9 odsto bankarskog tržišta, je novosadska MK grupa.

Izvor:Wisebroker /Gdeinvestirati.com
Previous Telekom Srbija zapošljava mlade inženjere
Next Raiffeisen banka godine u Srbiji

You might also like

Makroekonomija

FED podigao kamatnu stopu za 0,25 odsto

Kao što je i bilo generalno očekivano FED je podigao kamatnu stopu za četvrtinu procentnih poena, tačnije za 0,25% na nivo raspona 1,25-1,5%.

Najvažnije vesti

AIK banka kupila 15% Budvanske rivijere za 6 miliona evra

Na AIK banku upisano je 15,23 odsto vlasništva Budvanske rivijere. Vlada Crne Gore i njeni fondovi poseduju 58 odsto akcija.

Berza

Beogradska berza: Skok Energoprojekta uoči skupštine akcionara

Drugi dan zaredom nastavljen je rast beogradskog tržišta akcija uz ukupnu realizaciju u trgovanju od 47,1 milion RSD (0,4 miliona EUR).