Air Serbia: 44% na 3,9 miliona evra veći neto profit

Air Serbia: 44% na 3,9 miliona evra veći neto profit

Air Serbia je premašila pretprošlogodišnji rast dobiti za 44 odsto od 2,7 miliona evra, ostvarivši neto profit od 3,9 miliona evra u 2015, saopšteno je iz kompanije.

Nacionalna avio-kompanija je tako drugu uzastopnu godinu svog poslovanja bila profitabilna.

Ukupni prihodi Air Serbije u 2015. iznosili su 305 miliona evra, i bili su za 16 procenata veći u odnosu na godinu ranije, pre svega zahvaljujući značajnom rastu broja putnika.

Avio-kompanija je zabeležila povećanje ključnih operativnih pokazatelja, u koje spada kapacitet mreže linija koji je uvećan za šest odsto, i u 2015. godini je iznosio 3,65 milijardi ASK (proizvod raspoloživih sedišta i broja putnika), kao i broj obavljenih letova, koji je uvećan za osam procenata i na kraju godine je iznosio 32.384.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

Uz to je ostvaren i rast broja prevezenih putnika od 11 odsto na 2,55 miliona u odnosu na prethodnu godinu, a povećana je iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika (load faktor), mera koja pokazuje odnos popunjenih u odnosu na ukupan broj sedišta, koja je u 2015. iznosila 71 procentni poen, u odnosu na 67 procentnih poena godinu dana ranije.

Cod-share partnerstva Air Serbie su u 2015. godini doprinela 21,5 miliona evra, što je rezultat razvoja postojećih sporazuma i ostvarenja nove saradnje sa avio-kompanijama Aegean airlines, Air Baltic, Air China, Air Europa i LOT Polish airlines.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik
Previous Petar Matijević: Toennies zainteresovan da kupi našu industriju
Next Do kraja maja gasovodna mreža

You might also like

Industrija

Kompanija Boreli otišla u stečaj

Zbog neizmirenih dugovanja i blokade računa Privredni sud odlučio da otvori stečajni postupak.

Kompanije

Banke naplaćuju opomene na zakasnele otplate

Da banke kod nas, kao i u Evropi “žive” od provizija, nije tajna, međutim, banke imaju na desetine “sitnih” provizija koje namiruju kroz gotovo svaki posao koji obave za klijenta.

Kompanije

Prerađivački sektor podstakao rast industrijske proizvodnje u Srbiji

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je od januara do novembra ove godine za 4,6 odsto u odnosu na isti period 2015, dok je u novembru ostvarila rast od 1,3 odsto