Wall Street: Pad indeksa, pod pritiskom energetski sektor

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale jer su slabi pokazatelji iz Kine izazvali pad cena sirovina i ponovo oživeli zabrinutosti u vezi rasta globalne ekonomije.

Dow Jones je oslabio 0,78 posto, na 17.750 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,87 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 4.763 boda.

Ulagače na svetskim berzama ponovo zabrinjava Kina, nakon što je juče objavljeno da su u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji aktivnosti u proizvodnom sektoru u aprilu oslabile već 14. mesec zaredom.

Energetski sektor pod pritiskom

To je povećalo brige ulagača da će doći do slabljenja potražnje za sirovinama, s obzirom da je Kina najveći svetski potrošač sirovina, pa su pale njihove cene.

Cena nafte skliznula je drugi dan zaredom, za 2,5 posto, zbog čega su se pod pritiskom našle akcije u energetskom sektoru. S&P indeks tog sektora bio je juče najveći gubitnik, s padom od 2,2 posto.

Ni većina ostalih sektora nije prošla puno bolje jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija anemični, dok makroekonomski pokazatelji iz SAD-a i drugih najvećih svetskih ekonomija nisu impresivni.

“U ponedeljak su porasle cene akcija, a u utorak su ponovo pale. Tržište je zapelo u trgovinskom rasponu koje je na raskršću između pune valuacije i vesti koje nisu nužno pozitivne”, kaže Mark Luschini, strateg u kompaniji Janney Montgomerry Scott.

I na evropskim berzama su juče pale cene akcija. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,90 posto, na 6.185 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,94 posto, na 9.926 bodova, a pariski CAC 1,59 posto, na 4.371 bod.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Hina
Previous Aflatoksin ponovo preti izvozu kukuruza
Next Azijske berze: Pad podstakli slabi pokazatelji iz Kine

You might also like

Berza

Produktna berza: Promet više nego prepolovljen, pšenica jeftinija skoro 15% nego prošle godine

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje prometovano 50,49% manje robe nego prethodne sedmice, dok je finansijska vrednost prometa bila niža za skoro 52 odsto.

Berza

Beogradska berza: Solidan promet zahvaljujući obveznicama

Nakon jučerašnjeg izuzetno skromnog prometa, danas je zabeležena solidna realizacija na Beogradskoj berzi od 174,4 miliona RSD (1,4 miliona EUR), u velikoj meri zahvaljujući državnim dužničkim hartijama. Indeks Belex15 zabeležio

Berza

Cena zlata porasla 2,1 odsto za nedelju dana

Cena zlata je u prošloj nedelji, obeleženoj političkim previranjima u Vašingtonu, porasla 2,1, ostvarivši tako najveću dobit od polovine aprila.