Srpski tim inženjera na takmičenju preduzetnika u Stanfordu predstavio električni traktor

Srpski tim inženjera na takmičenju preduzetnika u Stanfordu predstavio električni traktor

Sa idejom za projekat električnog traktora “Idvorsky Electric”, tri inženjera iz Srbije učestvuju u polufinalu svetskog takmičenja preduzetnika u Stanfordu.

U konkurenciji 1.075 timova iz 104 zemlje, Popov, Ivan Jovanov i Dalibor Marković napreduju prema finalu svetskog takmičenja preduzetnika u Sjedinjenim Američkim Državama s projektom električnog traktora.

Naziv projekta “Idvorsky Electric” potekao je od sela Idvor iz kojeg je čuveni naučnik Mihajlo Pupin.

“Pupin je iz sela Idvor. Dao je sebi nadimak, odnosno srednje ime – Idvorski, u SAD i, s obzirom na to da je ovo takmičenje američko i da je on bio srpsko-američki naučnik, želeli smo i da povežemo i poljoprivredu, i Ameriku i Srbiju, ali smo hteli i da odamo počast Pupinu i da uzmemo njegovo srednje ime kao naziv traktora”, objašnjava član tima Dalibor Marković.

Konačnu odluku o finalistima određuje se na osnovu konačnog zbira glasova i mišljenja stručne komisije, a 15 najboljih imaće priliku da predstave svoj projekt i dobiju početni kapital za prototip.

U video prezentaciji pogledajte kako električni traktor osim ekološke ima i cenovnu prednost. Troši samo 7 evra umesto 60 evra koliko je potrebno za pun rezervoar klasičnog traktora.

Izvor: Beta, Aljazeera
Previous Fiat u prvom kvartalu: Sve slabiji izvozni rezultati
Next Freedom house: Značajan pad Srbije po slobodi medija

You might also like

Preduzetništvo

Da li bi svet bio bogatiji kada bi muškaraci razmišljali poput žena

Suzan Medsen, autorka globalnog istraživanja o ženskom liderstvu, tvrdi da žena na vodećem položajima znači bolje poslovanje preduzeća, povećanje profitabilnosti, brže smanjivanje dugova, manju mogućnost za nesolventnost preduzeća, sklapanje manje

Preduzetništvo

Fond za razvoj: Privrednicima odobreni novi krediti

Fond za privredni razvoj Srbije odobrio je još 29 kredita za početnike u poslovanju u ukupnom iznosu od 52,2 miliona dinara, od čega je bespovratnih sredstava 23,7 miliona dinara, a

Preduzetništvo

Jahorina biznis forum 27. i 28. aprila

Udruženje ekonomista SWOT, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika 27. i 28. aprila organizuje drugi po redu, dvodnevni poslovni skup „Jahorina ekonomski forum 2017.”.