Netanjahu: Izrael će prihvatiti poziv NATO da otvori stalnu kancelariju u Briselu

Netanjahu: Izrael će prihvatiti poziv NATO da otvori stalnu kancelariju u Briselu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je danas da će Izrael prihvatiti poziv NATO-a da otvori stalnu kancelariju u sedištu te organizacije u Briselu, ocenivši ovaj potez “važnim korakom” koji će poboljšati bezbednost zemlje.

“Ovo je nešto na čemu smo radili mnogo godina. Mislim da je to važno za poziciju Izraela u svetu. Zemlje sveta žele da sarađuju s nama zbog naše odlučne borbe protiv terorizma, zbog našeg tehnološkog znanja, naše obaveštajne mreže i drugih razloga”, rekao je Netanjahu na početku nedeljnog sastanka kabineta.

Kasno sinoć je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je NATO informisao Izrael da će moći da otvori kancelariju u sedištu organizacije i završi proces predaje akreditiva izraelskog predstavnika.

U saopštenju je navedeno da je to rezultat dugih diplomatskih napora tog, kao i Ministarstva odbrane i Nacionalne bezbednosne agencije i pomoći saveznika u NATO-u.

Foto:www.icicl.org

Foto:www.icicl.org

Turska blokirala poziv pre pet godina

U septembru 2011. godine, tadašnji turski ministar spoljnih poslova, a sada premijer Ahmet Davutoglu, izjavio je za da je njegova zemlja uspela da blokira pokušaj Izraela da otvori kancelariju u sedištu NATO-a u Briselu.

“Izrael je nedavno pokušao da otvori kancelariju u (sedištu) NATO u Bruselu. Mi smo rekli da ćemo staviti veto na taj pokušaj i to pitanje čak nije stavljeno na dnevni red”, rekao je tada Davutoglu kada su napetost u odnosima između dve zemlje, nekadašnje bliske saveznce, bili na vrhuncu zbog upada izraelskih komandosa na turski brod Mavi Marmara koji je u maju 2010. nosio pomoć pojasu Gaze.

Devet Turaka propalestinskih aktivista poginulo je u tom incidentu. Zbog toga je Turska, članica NATO-a, blokirala učešće Izraela u razni sastancima i manevrima NATO-a, navode izraelski mediji.

Izrael je trenutno partner Mediteranksog dijaloga NATO-a uz još šest zemlja Mediterana – Egipta, Alžira, Tunisa, Jordana, Mauritanije i Maroka. Otvaranje stalne kancelarije u Briselu predstavlja unapređenje veza Izraela sa 28 članica NATO-a, komentarišu izraelski mediji.

Izvor:Agencije
Previous Ponovljeni izbori: Do 16 časova glasalo 27,81 odsto građana
Next Beograd: Od 9. maja online prijava dece u vrtiće

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Irački avioni gađali položaje ID unutar granica Sirije

Irački premijer je naredio vazdušne udare na položaje Islamske države unutar granica Sirije, po prvi put od 2014. kada se Irak našao u sukobu sa ekstremističkom grupom.

Lifestyle 0 Comments

Hilari Klinton obezbedila mesto u istoriji SAD

Hilari Klinton (Hillary Clinton) postala je danas prva žena kandidat za predsednika SAD u istoriji te zemlje, pošto je na konvenciji Demokratske stranke u Filadelfiji osvojila zvaničnu nominaciju za Belu

Geopolitika 0 Comments

Japan: Vojska u stanju pripravnosti zbog severnokorejskih raketa

Japanska vojska je u ponedeljak stavljena u stanje pripravnosti u trajanju najmanje tri meseca, a Vlada je od nje tražila da bude spremna gađati svaku severnokorejsku raketu koja bude pretila

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply