Hrvatska opet blokirala otvaranje poglavlja 23

Hrvatska opet blokirala otvaranje poglavlja 23

Na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu, Hrvatska ponovo nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, prenosi RTS.

Posle pauze od nekoliko nedelja, predsedavjuća EU Holandija je ponovo pokušala da postigne konsenzus zemalja članica, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Međutim, kako saznaje RTS, predstavnik Hrvatske ponovio je da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Izvori u EU kažu da će se konsultacije Brisela i Zagreba o ovom pitanju nastaviti narednih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vreme holandskog predsedavanja, što znači pre kraja juna. Mada, objektivno, sve je manje vremena za neophodne proceduralne pripreme.

Izvori sa sastanka kažu da su u Evropska komisija i neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

Izvor:RTS
Previous Tender za Galeniku produžen do 27. maja
Next Ponovljeni izbori: Do 16 časova glasalo 27,81 odsto građana

You might also like

Tema dana

SNS traži prebrojavanje glasova, RIK predložio da sve liste dobiju materijale na uvid

Srpskа nаprednа strаnkа (SNS) saopštila je danas da je pravni tim te stranke “zbog očiglednih zloupotrebа, određenih nejаsnoćа i nelogičnosti” uputio zvаničаn zаhtev nаdležnim institucijаmа dа se ponovo prebroje glаsovi

Politika

Napad raketama na zgradu Skupštine Kosova

Skupština Kosova napadnuta je u četvrtak oko 23 sata ručnim raketnim bacačem od strane dve nepoznate osobe koje su se kretale na motoru, potvrdili su zvanični izvori.

Politika

Vučić: Neće biti parlamentalnih izbora u Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti održani vanredni parlamentarni izbori uporedo s predsedničkim, prenela je Radio-televizija Srbije.