Digitalno zdravlje: Biznis koji će vredeti milijarde

Digitalno zdravlje: Biznis koji će vredeti milijarde

Rezultati trećeg Izveštaja o globalnom tržištu Mobile Health pokazuju da će do 2017. godine sektor digitalnog zdravlja vredeti 26 milijardi dolara.

Simbioza pametnih telefona i zdravlja, odnosno mogućnost praćenja svog zdravstvenog stanja putem mobilnih aplikacija, sve je popularniji pristup poboljšanju zdravlja. Analitičari procenjuju da će sektor digitalnog zdravlja do 2017. dostići vrednost od 26 milijardi dolara.

Finska Nokia izgleda da je na vreme to uočila, jer ne planira povratak svom osnovnom poslovanju, mobilnim telefonima, već se usmerava na brzorastući segment potrošačkih uređaja za praćenje zdravstvenog stanja.

Ramzi Haidamus, predsednik tehnološkog poslovanja Nokije koji nadzire strategiju revitalizacije kompanije, u intervjuu za The Financial Times poručio je da Nokia planira da se pozicionira kao budući lider u području digitalne zdravstvene zaštite.

Ova najava ide u korak s nedavno najavljenom 170 miliona evra vrednom akvizicijom francuske firme Withings, specijalizovane za digitalno zdravlje. Njeni najpopularniji proizvodi su ručni satovi Activite i pametne vage, dok svi proizvodi omogućavaju povezivanje putem clouda i neprekidnu cirkulaciju informacija.

Međusobno povezani uređaji u zdravstvu već su se pokazali kao izuzetno propulzivna ideja, pa prostora za inovaciju ima napretek. Većina do sada prisutnih uređaja ovog tipa namenjena je sportu i rekreaciji, tako da se Nokia orijentisanjem na medicinsku tehnologiju uključila na vreme.

foto: expertrain.com

foto: expertrain.com

Zahtevi tržišta, u skladu s najnovijim trendovima, uključuju okretanje sa tradicionalnog pristupa zdravstvenoj zaštiti prema online i mobilnom pristupu informacijama, pa se kompanije za korisnike bore povećanjem kvalitete odnosa.

Samo u SAD sektor mHealtha, kako se naziva područje objedinjavanja mobilnih i zdravstvenih tehnologija, sada broji više od tri miliona besplatnih i preko 300.000 plaćenih preuzimanja na iOS platformi.

Za ostale zemlje i ostale platforme podaci se nešto razlikuju, ali zajednička karateristika svih tržišta je kontinuirani rast poslovnih potencijala mHealth aplikacija. Trenutno na tržištu postoji 97.000 tih aplikacija, od čega 42 posto njih funkcioniše po sistemu plaćanja.

Sa sve više subjekata iz tradicionalnog pristupa zdravstvenim uslugama koji ulaze na tržište mobilnih aplikacija, ovaj bi poslovni model uskoro mogao uključiti i zdravstvene usluge, senzore, kao i prihode od prodaje i oglašavanja.

Uz rastući nivo sofisticiranosti mHealth aplikacija, tek devet posto ukupnih prihoda tržišta u sledećih pet godina će dolaziti od zahteva za preuzimanjem, dok se očekuje da će 84 posto ukupnih prihoda mHealtha dolaziti iz srodnih proizvoda i usluga kao što su senzori.

Osim kod potrošača, mHealth aplikacije i sistemi primenjuju se i u profesionalnom sektoru. Zdravstveni radnici tako zahvaljujući mHealth aplikacijama imaju priliku da se kontinuirano usavršavaju, ali i prate zdravstveno stanje pacijenata bez obzira na udaljenost.

Izvor: GdeInvestirati/BIZlife
Previous EK podigla prognozu rasta BDP Srbije 
Next Prodaje se odmaralište "Borjak" u Vrnjačkoj Banji, početna cena 177 miliona dinara

You might also like

Društvo

PC Press Top 50: Jubilarna 20. dodela nagrada za internet stvari

U ponedeljak 6. februara su u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda dodeljena priznanja PC Press Top50. Jubilarni 20. put, nagrade su dodeljene najboljim online nastupima, a u 2016. godini uspeh je

Najvažnije vesti

Top 20 najinovativnijih ekonomija: Švajcarska prva, Srbija na 55. mestu

Kina je prvi put ušla medju 20 najinovativnijih ekonomija, dok su SAD ispale iz prvih pet na listi, navodi se u izveštaju Globalni indeks inovacija 2018.

Društvo

Srbija na trećem mestu najsiromašnijih zemalja Evrope

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine teško obezbeđuje golu egzistenciju, i prema svim relevantnim podacima pripada samom evropskom dnu.