Apple: Izgubljen spor oko imena

Apple: Izgubljen spor oko imena

Američki elektronski gigant Apple mora da deli ime iPhone sa kineskim proizvođačem tašni i novčanika, presudio je Sud u Pekingu.

U obrazloženju presude se navodi da američka kompanija nije uspela da dokaže da je iPhone bio “popularan” u Kini 2007. godine kada je domaća kompanija dobila dozvolu za rad. Status “popularnog brenda” po kineskim zakonima može ograničiti upotrebu njihovog imena na druge proizvode.

Presuda je omogućila kompaniji Hintong Tiandi Technology da nastavi da na svoje tašne, novčanike i drugu kožnu galanteriju stavlja ime popularnog telefona.

Viši narodni sud u Pekingu nije želeo danas da potvrdi ovu informaciju.

Kina je drugo po veličini tržište, posle Sjedinjenih Američkih Država, za kompaniju Apple, iako je prodaja u prošloj godini opala za 26 odsto.

Appleove aplikacije iBooks” i iTunes takođe su suspendovane u Kini, mada je menadžment kompanje najavio da će one vrlo brzo ponovo biti dostupne za korisnike.

Apple je plasirao svoje proizvode na kinesko tržište 2009. godine, a tužba je podneta 2012. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Beogradska berza: Jaka tražnja za akcijama NIS-a, Jedinstvo gubitnik dana
Next Tender za Galeniku produžen do 27. maja

You might also like

Kompanije 0 Comments

Ugalj po prošlogodišnjim cenama, poskupljenje nakon formiranja vlade

Cene ogreva su, trenutno, na prošlogodišnjem nivou, i oni koji ga kupe u u letnjem periodu, mogu da prođu – i do 30 odsto povoljnije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Aerodrom Nikola Tesla: Akcionarima 56 dinara dividende

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla” (AERO) saopštio je da će međudividendu, odobrenu u novembru prošle godine, isplatiti manjinskim akcionarima 19. juna.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Pritisci zbog Srbijagasa: Dokle se stiglo sa reorganizacijom?

Energetska zajednica ponovo šalje upozorenja zbog kašnjenja reorganizacije JP Srbijagas. Polovinom oktobra očekuju se i kazne.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply