Wall Street: Indeksi rastu, Amazon u plusu

Wall Street: Indeksi rastu, Amazon u plusu

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcijaa porasle, nakon prošlonedeljnog pada, zahvaljujući jačanju finansijskog sektora i nadi ulagača da bi slabljenje dolara moglo pozitivno uticati na američke izvoznike.

Dow Jones ojačao je 0,66 posto, na 17.891 bod, dok je S&P 500 porastao 0,78 posto, na 2.081 bod, a Nasdaq indeks 0,88 posto, na 4.817 bodova.

Usponu indeksa, nakon što su prošle nedelje potonuli više od 1 posto, najviše je juče pridoneo rast cena akcija u finansijskom sektoru za 1,1 posto.

Među najvećim dobitnicama našla se i akcija Amazona, s rastom cene za 3,7 posto, nakon što je prošle nedelje ta online trgovačka kuća objavila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

S druge strane, nastavljen je pad cene akcije Applea, već osmi dan zaredom, što nije zabeleženo još od 1998. godine.

Smirivanje tržišta, nakon prošlonedeljnog pada, zahvaljuje se i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija.

No, to je ponajviše posledica niskih očekivanja. U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju pale 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

berza2

Ako tako ostane do kraja sezone objava poslovnih izveštaja, biće to četvrti kvartal zaredom kako zarade američkih kompanija padaju na godišnjem nivou.

No, pad kursa dolara ulagačima pruža nadu da bi se situacija uskoro mogla promeniti jer bi slabljenje dolara trebalo povećati konkurentnost američkih proizvoda na inostranim tržištima, pa bi multinacionalnim kompanijama mogli porasti prihodi i zarade.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, pao je juče daljih 0,5 posto, pa je od početka godine na gubitku 6,1 posto.

“Čini se da je slabost dolara danas nadvladala sve ostale učesnike na tržištu. Slabiji dolar pomaže kompanijama koje posluju na inostranim tržištima”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u firmi BB&T Wealth Management.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 0,84 posto, na 10.123 boda, a pariski CAC indeks 0,31 posto, na 4.442 boda. U Britaniji se zbog praznika nije radilo.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Goldman Sachs: Budućnost je u manje bogatim ulagačima
Next Azijske berze: Oprezna trgovina na berzama

You might also like

Berza

Beogradska berza: Imlek dobitnik dana, najtrgovaniji Tehnogas

Danas je zabeležen izuzetno skroman promet, a svega dve hartije su registrovale promet veći od 1 milion RSD. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 14,9 miliona RSD (0,1 miliona EUR).

Berza

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija skliznule s najviših nivoa u dve godine jer su ulagači oprezni zbog geopolitičkih napetosti i nekoliko događaja koji bi mogli osetno uticati na

Berza

Beogradska berza: BELEX prekinuo pozitivan niz, dobitnik dana Jubmes banka

Poslednji trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi je obeležila nevelika investiciona aktivnost uz mešovito kretanje berzanskih indeksa.