Venecuela: Peticija za opoziv predsednika države

Venecuela: Peticija za opoziv predsednika države

Venecuelanska opozicija podnela je danas izbornim vlastima 1,85 miliona potpisa, tražeći referendum za smenu predsednika Nicolasa Madura, koga okrivljuju za duboku ekonomsku krizu u zemlji.

Izvršni sekretar opozicione MUD Jezus Torealba rekao je da su organizatori Nacionalnom odboru za izbore predali više od 80 kutija punih peticija za održavanje referenduma.

To je, kako objašnjava AFP, prvi korak u procesu zahteva za glasanje za smenu nepopularnog socijalističkog predsednika.

Maduro je juče pozvao pristalice da započnu generalni štrajk i “pobunu”, ukoliko opozicija uspe u nameri da ga na referendumu ukloni sa čelne pozicije u državi.

Maduro je obećao da će se boriti za svoje radno mesto na čelu zemlje u kojoj su nedavno uvedene restrikcije električne energije.

“Ukoliko oligarhija jednog dana uradi nešto protiv mene i uspe da se useli u predsedničku palatu, naređujem vam da proglasite pobunu i trajni generalni štrajk”, poručio je Maduro pristalicama okupljenima ispred predsedničke palate.

On im je rekao da je referendum “opcija, a ne obaveza. Jedina obaveza su predsednički izbori, a oni su zakazani za 2018. godinu”.

Najnovije ankete pokazuju da više od dve trećine građana Venecuele želi da Maduro, koji je na predsedničkim izborima 2013. osvojio tek nešto više od neophodnog broja glasova za pobedu, napusti fotelju.

Venecuela, koja ima najveće potvrđene rezerve nafte i nekad je beležila snažan ekonomski rast, zapala je u ekonomski haos posle sunovrata cene “tečnog zlata” i u recesiji je od 2013. godine.

Izvor:Tanjug
Previous Komercijalna banka: Dobit u I kvartalu 1,4 milijarde dinara usled manjih otpisa
Next Tuča poslanika vladajuće Partije pravde i razvoja i prokurdske Narodne demokratske partije u turskom parlamentu

You might also like

Geopolitika

EU uvela nove sankcije Rusiji

Evropska unija je uvela nove sankcije zbog održavanja izbora za predsednika Rusije na teritoriji Krima, saopštila je press služba Veća EU.

Geopolitika

Oštre kritike Kine na račun Pjongjanga: Skupe balističke rakete guše severnokorejsku ekonomiju

Severna Koreja lansirala je danas raketu za koju eksperti veruju da je balistička raketa srednjeg dometa, ali je taj pokušaj propao, dok je Kina uputila oštre kritike Pjongjangu, javljaju svetske

Geopolitika

Odmrzavanje odnosa Rusije i Turske menja situaciju u Siriji?

Potezi koje vuče Turska, dosadašnji najveći oslonac sirijske opozicije, jedan su od većih zaokreta u petogodišnjem građanskom ratu u Siriji.