Snažan evro i pad cena nafte pritisnuli evropske indekse berze

Snažan evro i pad cena nafte pritisnuli evropske indekse berze

Cene akcija na berzama u Evropi u utorak su zabeležile najveći jednodnevni pad u poslednja tri meseca, pri čemu su najviše oslabile akcije u rudarskom, naftnom i finansijskom sektoru.

Cene akcija u rudarskom sektoru su pod pritiskom loših ekonomskih podataka iz Kine, najvećeg svetskog potrošača sirovina. Jutros je objavljeno da su aktivnosti u proizvodnom sektoru oslabile 14. mesec uzastopno. Caixin PMI indeks, pao je u aprilu na 49,4 poena sa 49,7 u prethodnom mesecu, dok je izveštaj vlasti u nedelju ukazivao na blagi rast aktivnosti u tom sektoru. To nije dovoljno, kažu analitičari, koji su očekivali rast na 49,9 poena, da bi se moglo zaključiti da se druga po veličini svetska ekonomija oporavlja nakon dugog perioda usporavanja.

Ni cene nafte ne pružaju podršku kao proteklih nedelja kada su snažno rasle, popevši se na najviše nivoe u pet mjeseci. Nakon jučerašnjeg oštrog pada cene nafte su danas dodatno oslabile. Cena severnomorske “brent” nafte pala je 2,03 odsto, na 44,90 dolara a američke WTI za 2,93 odsto, na 43,47 dolara za barel.

Rast proizvodnje na Bliskom istoku i Severnom moru ponovno je povećala brige zbog prekomerne ponude na globalnom tržištu nafte. Istovremeno, pad proizvodne aktivnosti u Kini stvara zabrinutost po pitanju potražnje.

U fokusu investitora danas je bio finansijski sektor zbog različitih poslovnih rezultata banaka. Britanski HSBC objavio je pad dobiti 14 odsto u prvom tromesečju, pa je cena akcije najveće evropske banke pala 1,7 odsto. Cena akcije nemačke Commerzbanke pala je 8,30 odsto nakon izveštaja o padu dobiti za više od 50 odsto u prvom kvartalu.

Nastavak rasta vrednosti zajedničke evropske valute prema dolarima negativno utiče na izvozno orjentisane ekonomije, prvenstveno nemačku. Tokom dana evro je prema američkoj valuti u jednom trenutku prešao nivo 1,16 dolara, da bi u popodnevnim satima oslabio na oko 1,531 dolara za evro.

U takvim okolnostima glavni indeksi vodećih berzi u Evropi zabeležili su negativna kretanja.

Londonski FTSE pao je 0,90 odsto, frankfurtski DAX 1,94 odsto, francuski CAC40 1,59 odsto, italijanski FTSE MIB 2,45%, španski IBEX35 2,45 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Sirija: Primirje i u Alepu za nekoliko sati
Next Fiat u prvom kvartalu: Sve slabiji izvozni rezultati

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama se u utorak trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati uoči poruka centralnih banaka sledećih dana, koje bi mogle znatno uticati na smer tržišta.

Berza

Produktna berza: Obim trgovanja značajno veći nego prethodne nedelje

Obim trgovanja na novosadskoj „Produktnoj berzi“ je ove nedelje bio značajno veći u odnosu na prethodnu.

Berza

ECB ojačala dolar i sunovratila krunu

Dolar je ojačao prema evru u četvrtak nakon što je ECB zadržala kamatnu stopu na istom nivou, dok je švedska kruna naglo pala.