Sirija: Primirje i u Alepu za nekoliko sati

Sirija: Primirje i u Alepu za nekoliko sati

Primirje koje se u Siriji od subote primenjuje na dva fronta, Latakija i Damask, trebalo bi u narednih nekoliko sati da se proširi na Alepo, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Upravo se završava usaglašavanje ruskih i američkih vojnih predstavnika o prekidu vatre u gradu Alepu. Nadam se da će ubrzo, možda u narednih nekoliko sati, takva odluka biti objavljena”, rekao je šef ruske diplomatije nakon sastanka sa Staffanom de Misturom, specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju.

De Mistura je danas doputovao u Moskvu u sklopu napora da se ponovno osnaži mirovni proces i dogovoreni prekid vatre u Siriji.

“Svi se nadamo prekidu neprijateljstava u Alepu za nekoliko sati”, rekao je De Mistura i pojasnio da nastavak indirektnih razgovora u Ženevi između sirijske vlade i predstavnika opozicije ovisi o postizanju primirja u i oko Alepa.

Rusko-američki zajednički centar za nadgledanje primirja u Siriji

Zajednički centar SAD i Rusije za nadgledanje primirja u Siriji počeće da radi tokom narednih nekoliko dana u Ženevi, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Mislim da je to veoma važan korak unapred u intezivnijoj koordinaciji ruske i američke strane, i s antiterorističkom koalicijom predvođenom SAD u celini“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar smatra da će stvaranje novog centra doprineti mnogo efikasnijoj svakodnevnoj razmeni informacija i procena i svakodnevnoj izradi mera reagovanja.

„Za razliku od aktuelnih kontakata, koji se ostvaruju na distanci posredstvom videokonferencije između Hmejmima i Amana, sada će biti zajednički centar koji stalno radi. Tu će ruski i američki vojni stručnjaci biti za istim stolom, gledati jedni druge, pokazujući odgovarajuće karte, unoseći konkretne položaje, gledaće kako da primirje ne bude prekinuto“, rekao je Lavrov.

Izvor:Agencije

Previous Pravo ili pravda: Vrhovni sud Italije presudio da krađa hrane nije kriminalno delo ako je počinilac dela gladan
Next Snažan evro i pad cena nafte pritisnuli evropske indekse berze

You might also like

Geopolitika

Venecuela: Peticija za opoziv predsednika države

Venecuelanska opozicija podnela je danas izbornim vlastima 1,85 miliona potpisa, tražeći referendum za smenu predsednika Nicolasa Madura, koga okrivljuju za duboku ekonomsku krizu u zemlji.

Geopolitika

Sastanak Trampa i Netanjahua: Izrael da se “na kratko uzdrži od naselja”

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je u sredu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da obuzda izgradnju naselja, ali i izbegao da pruži eksplicitnu podršku rešenju izraelsko-plaestinskog sukoba koje predviđa postojanje dve

Geopolitika

EU produžila sankcije Rusiji

Evropska unija je produžila na godinu dana sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014. godine.