Pad vrednosti australijskog i novozelandskog dolara, RBA snizila referentnu kamatu

Pad vrednosti australijskog i novozelandskog dolara, RBA snizila referentnu kamatu

Vrednost australijskog dolara pala je prema američkom više od jedan odsto nakon što je Centralna banka Australije (RBA) neočekivano snizila kamatne stope, prvi put u godinu dana.

U današnjem trgovanju (po lokalnom vremenu) dolar je u minusu 1,23 odsto, na 0,7576 US$, što je njegov najniži nivo od 27. aprila.

Centralna banka Australije iznenadila je jutros tržišta smanjenjem referentne kamate sa prethodnih 2 odsto, na 1,75 odsto . Poslednji put RBA je menjala kamatne stope u maju 2015.

Odluka monetarnih vlasti Australije dolazi nakon prošlonedeljnih podataka koji su pokazali da su potrošačke cene u zemlji pale u proseku za 0,2 odsto, što je ispod očekivanja da će inflacija porasti 0,3 odsto. Na godišnjem nivou inflacija je pala na 1,3 odsto. Ciljana inflacija RBA kreće se od dva do 3 odsto.

Berza u Australiji trenutno je reagovala na potez RBA usled čega je glavni indeks S&P/ASX 200 porastao 2,11 odsto.

Foto:www.cnbc.com

Foto:www.cnbc.com

Novozelandski dolar pod pritiskom podataka iz Kine

Niže kamatne stope u Australiji i slabi makroekonomski podaci iz Kine, najvećeg tržišta za australijski izvoz i drugog najvećeg novozelandskog, oslabili su vrednost “kivija” za 0,23 odsto, na 0,7004 američka dolara.

Indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru u Kini, Caixin PMI indeks, pao je u aprilu na 49,4 poena sa 49,7 u prethodnom mesecu, dok je izveštaj vlasti u nedelju ukazivao na blagi rast aktivnosti u tom sektoru.

To nije dovoljno, kažu analitičari, koji su očekivali rast na 49,9 poena, da bi se moglo zaključiti da se druga po veličini svetska ekonomija oporavlja nakon dugog perioda usporavanja.

Izvor:Agencije

Previous EU pooštrava granične kontrole u Šengenu
Next Goldman Sachs: Budućnost je u manje bogatim ulagačima

You might also like

Berza

Azijske berze: FBI zaslužan za rast indeksa

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcija znatno porasle, dok je dolar ojačao nakon što je FBI poručio da nema osnova za tužbu protiv demokratske kandidatkinje za predsednicu SAD-a

Društvo

Banjaluka: Dva protestna skupa u gradu, obe strane pozivaju na mir i toleranciju

U centru Banjaluke danas u podne održaće se dva skupa – protest koji organizuju predstavnici opozicionih partija, kao i miting na čijem čelu će biti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

Tema dana

Rasim Ljajić: I Brisel smatra da Hrvatska taksama krši SSP

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da još nema formalnog odgovora Evropske komisije na žalbu Srbije povodom mera Hrvatske na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, ali na