Korzikanski separatisti (privremeno?) odustaju od oružane borbe

Korzikanski separatisti (privremeno?) odustaju od oružane borbe

Separatistički Front nacionalnog oslobođenja Korzike (FLNC) najavio je prekid oružanih borbi kako bi omogućio novoj ostrvskoj vladi, koju vode nacionalisti, da “mirno ispuni svoj mandat”.

“Prestanak vojnih akcija ne znači i predaju oružja”, navodi se u saopštenju FLNC pročitanog pozvanim novinarima na tajno organizovanoj konferenciji u noći sa ponedeljka na utorak.

Iako naša organizacija dugo godina nije pokretala vojne akcije, nikada nismo objavili primirje ili predaju oružja” pročitao je saopštenje maskirani pripadnik FLNC, okružen tridesetoricom svojih drugova koji su takođe nosili fantomke na glavi.

“”Danas(…) želimo dati naš doprinos miru i izgradnji naše nacijei Korzike 21. veka kroz mirovni proces pokrenut od strane UN”, kaže se u još saopštenju, prenosi portal Corse.

FLNC, formirana 1976. i druge frakcije, organizovali su na Korzici stotine napada tokom 40 godina, sa zahtevom da se priznaju “nacionalna prava korzikanskog naroda” uključujući državljanstvo, jezik i kulturu.

Izvor:

Previous Apple i dalje vladar na tržištu tablet uređaja
Next U Nemačkoj najniža stopa nezaposlenosti u Evropi

You might also like

Geopolitika

Merkel pozvala EU na veću međusobnu saradnju: Ne postoji garancija večnosti u odnosima sa SAD

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala države članice Evropske unije (EU) da povećaju nivo bezbednosne i odbrambene saradnje, jer, kako je navela, ne postoji garancija večnosti u odnosima sa SAD.

Geopolitika

Moskva: Američko bombardovanje Sirije je agresija na suverenu zemlju

Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da američki napad na sirijska vojna postrojenja predstavlja agresiju protiv suverene zemlje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Geopolitika

Izrael smanjuje diplomatske kontakte sa državama koje su glasale za rezoluciju UN o jevrejskim naseljima

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu naložio je da se smanji skoro svaki diplomatski kontakt sa 12 država koje su podržale rezoluciju UN kojom se od Izraela zahteva da obustavi izgradnju naselja