Komercijalna banka: Dobit u I kvartalu 1,4 milijarde dinara usled manjih otpisa

Komercijalna banka: Dobit u I kvartalu 1,4 milijarde dinara usled manjih otpisa

Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna, ostvarila je u prvom tromesečju tekuće godine bruto dobit od 1,4 milijarde dinara što je skoro sedam puta bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine.

Ovaj rast profitabilnosti došao je kao posledica smanjenih otpisa i rezervisanja koji su pali 64,6 odsto na 492,1 milion dinara.

Kada je u pitanju osnovni biznis banke, nije zabeležen veći pad profitabilnosti. Prihod od kamata je smanjen 15,5 odsto na 4,3 milijarde dinara, ali je usled pada i rashoda profitabilnost iz ovog segmenta smanjena tek 2,3 odsto na 3,4 milijarde dinara. Prihod od naknada se zadržao na 1,4 milijarde dinara, dok je dobit po ovom osnovu porasla 1,8 odsto na 1,2 milijarde dinara.

Aktiva banke na kraju marta dostigla je 409,6 milijardi dinara što je rast od 4,5 odsto od početka godine.

Akcije Komercijalne u 2016. beleže pad vrednosti od 13,8 odsto, a po poslednjoj ceni od 1.400 dinara tržišna vrednost banke iznosi 23,5 milijardi dinara (oko 192 miliona EUR).

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Konsolidovana dobit Energoprojekta 1,04 milijarde dinara, rast od 1,3 odsto
Next Venecuela: Peticija za opoziv predsednika države

You might also like

Banke i finansije

Podnet zahtev da se svi ugovori o kreditima u švajcarskim francima utvrde ništavnim

Udruženja za zaštitu potrošača Republička unija potrošača i Udruženje Efektiva iz Beograda, podnele su Zahtev za utvrđenje ništavosti ugovora o kreditima u švajcarskim francima svih 20.000 korisnika u Srbiji.

Najvažnije vesti

Ministarstvo privrede traži stečaj za Azotaru

Ministarstvo privrede predložilo je pokretanje stačajnog postupa za pančevačku “Azotaru”.

Kompanije

Dve kompanije dale ponudu za Victoria grupu

York Capital Management i Elements Capital Partners dostavili su zajedničku ponudu za otkup akcija Victoria grupe sa namerom da investiraju u poljoprivredni sektor u Srbiji.