Grdelička polja puna plantaža divljih jagoda

Grdelička polja puna plantaža divljih jagoda

Na grdeličkom području već se tri godine uzgajaju šumske jagode, a Kancelarija za mlade uz podršku Delta fondacije se ovog proleća uključila u posao.

Već tri godine, na grdeličkom području proizvođači plantažno uzgajaju šumske jagode. Voćari iz Slatine su među prvima počeli da se bave tim unosnim poslom. Iz godine u godinu proširuju zasade ovog mirisnog voća koje na poljima ovog sela već zauzima preko dvadeset hektara. Šumske jagode proizvedene plantažno istog su ukusa i mirisa, proizvodnja se ne razlikuje mnogo od pitomih jagoda, samo što imaju znatno bolju cenu i veoma su tražene. Prošlog leta otkupljivači su ih plaćali 530 dinara po kilogramu, a oni koji su se odlučili da ih pretvore u slatko i džem, zarađivali su znatno više. Otkup je organizovan, kupci su iz Leskovca i Niša koji plaćaju čak avansno, tako da nema problema sa plasmanom. Šumska jagoda je veoma tražena na evropskom tržištu, najviše u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji gde dostiže cenu do deset evra po kilogramu.

Ohrabruje činjenica da se ovim poslom sve više bave mladi, a sada se u ovaj posao uključila i Kancelarija za mlade u Grdelici koja je uz pomoć Delta fondacije na pedeset hektara zakupljenog zemljišta zasadila 20.000 sadnica, obezbeđenih od poljoprivrednog gazdinstva „Pešić” iz Slatine.

foto: Politika.rs/Kancelarija za mlade Grdelice

foto: Politika.rs/Kancelarija za mlade Grdelice

– Kao udruženje smo konkurisali kod Delta fondacije za projekat „Zasadi za budućnost”. Na konkursu je bilo 28 kandidata i mi smo javno odbranili naš projekat i dobili 950.000 dinara za nabavku opreme. Ja već imam nekog iskustva u uzgajanju šumskih jagoda na pet ari. Sada smo oformili plantaže u Grdelici, za šta smo angažovali ljude sa evidencije NSZ. Na kraju godine ćemo besplatno podeliti po četiri hiljade živića. Dobiće ih troje mladih iz socijalno ugroženih kategorija, jer je ovaj projekat okrenut njima, kaže za „Politiku” Marko Mladenović iz Kancelarije za mlade.

Jagode se gaje ispod folije, uz navodnjavanje po sistemu kap po kap. U sezoni će biti posla za desetine sezonskih radnika, pri čemu će prednost imati mlađi od trideset godina, korisnici Centra za socijalni rad i žene sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja. Delta fondacija će pružati stručnu podršku, kao i pomoć u otkupu.

Divlja jagoda koja se gaji plantažno najbolje uspeva do hiljadu metara nadmorske visine. Poznavaoci kažu da oni koji se odluče na ovaj vid proizvodnje, a sumnjaju da li će uspevati na njihovim njivama, ne treba da brinu ukoliko u okruženju ima šumskih jagoda. Cvetaju i rađaju od juna do novembra, do prvog snega. Mogu da izdrže kratkotrajne mrazeve do minus pet stepeni Celzijusovih. Beru se na svaka četiri dana, a jedan živić u sezoni u proseku daje pola kilograma jagoda.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous U Nemačkoj najniža stopa nezaposlenosti u Evropi
Next Svakom Rusu od Putina hektar zemlje na poklon

You might also like

Kompanije 0 Comments

Konkursi za podršku domaćim inovativnim privrednicima

Fond za inovacionu delatnost objavio je konkurs za dva programa podrške domaćim inovativnim kompanijama – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija za čiju realizaciju je izdvojeno 2,7 miliona evra.

Preduzetništvo 1Comments

Sve manje novih firmi i radnji u Republici Srpskoj

Na području Republike Srpske prošle godine je zabeležen pad broja novootvorenih firmi i preduzetničkih radnji u odnosu na godinu ranije, ali je i u isto vreme smanjen i broj odjavljenih

Preduzetništvo 0 Comments

Sa 5 videa na Youtube-u dobija 70.000 evra mesečno

Zoe Sugg, poznatija kao Zoella, ima samo 25 godina, iz Brajtona je, a ovih dana našla se u žiži britanske javnosti jer je otkriveno da zarađuje čak 70 hiljada evra

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply