Goldman Sachs: Budućnost je u manje bogatim ulagačima

Goldman Sachs: Budućnost je u manje bogatim ulagačima

Američka bankarska grupa Goldman Sachs, budućnost vidi u manje imućnim ulagačima, saznaje se od osoba dobro upućenih u nove inicijative.

U kreativnoj strategiji koja je u vrlo ranoj fazi osmišljavanja unutar banke poziva se na povezivanje tog diva u segmentu investicionog bankarstva s manjim brokerskim kućama i firmama za upravljanje bogatstvom da novac pozajme i klijentima, od kojih mnogi raspolažu s daleko manje bogatstva od onog koji se nalazi na tipičnom privatnom bankovnom računu u Goldmanu.

Strategija ima za cilj da omogući Goldmanu do dopre do velike grupe zajmoprimaoca – u Sjedinjenim Državama a moguće i u inostranstvu – bez neophodnosti preuzimanja kroz udruživanje ili sklapanje partnerstava sa svakim pojedinačno, naveli su izvori upoznati s novom inicijativom.

Doduše, takav plan tek je u vrlo ranim fazama i možda neće biti aktivan pre iduće godine, dodali su.

Takva strategija nije neuobičajena samo za Goldman Sachs, već i za celi Wall Street, budući da većina banaka novac uglavnom samo pozajmljuje sopstvenim klijentima. Ona takođe nosi veće rizike zato što bi mogla da oteža proveru zajmoprimalaca ili imovine koju predaju za kolateral.

Banka traži mogućnosti zarade među širom bazom zajmoprimalaca zato što im usporava tradicionalni biznis poput trgovanja obveznicama. U aprilu je Goldman dovršio sporazum o kupovini 17 milijardi dolara vrednih online depozita od GE Capital Banka kako bi zahvatio veći deo Main Streeta.

foto: poslovni.hr

foto: poslovni.hr

“Razvoj kreditnog poslovanja prema široj bazi klijenata pomaže ublažavanje dela teškoća koje se događaju na strani trgovanja”, kazao je analitičar u banci Nomura Steven Chubak.

Bankari uključeni u Goldmanove planove kažu da time ne menjaju svoj poslovni model pružanja usluga jako imućnim klijentima.

Tipični klijent u Goldmanovom američkom odeljenju za upravljanje privatnim bogatstvom na računu ima prosečan iznos od oko 50 miliona dolara. To su klijenti na koje Goldman ostaje primarno fokusiran, kazali su bankari kojima nije dopušteno da takve informacije iznose u javnost.

Kreditiranje imućnih pojedinaca i korporativnih klijenata krajem 2010. činilo je manje od pola bilansa u segmentu Godmanovog investicionog i kreditnog poslovanja, ali je taj udeo u međuvremenu narastao na više od 75 posto.

Nova strategija ciljaće klijente niže rangirane na lestvici po bogatstvu. Izvori nisu želeli da detaljnije govore o iznosu koji bi bio donja granica za zajmoprimaoce koje će Goldman zahvatiti pomoću treće strane, kazavši tek da će verovatno biti usmerena ka ulagačima s manje od milion dolara likvidne imovine.

Takođe, nisu želeli da govore konkretnije ni o tome kako će njihovo partnerstvo funkcionisati u smislu naknada, osiguranja ili kolaterala.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Pad vrednosti australijskog i novozelandskog dolara, RBA snizila referentnu kamatu
Next Wall Street: Indeksi rastu, Amazon u plusu

You might also like

Evropske berze porasle, evro i nafta u plusu, zlato na najvišem nivou u 27 meseci

Glavna tema na svetskim tržištima kapitala danas nije bio Brexit, iako ekonomska i politička neizvesnost traje. U fokusu investitora su najavljene promene monetarne politike centralnih banaka.

Zašto se zlato u praksi ponaša suprotno od teorije

Najavljeno povećanje kamatnih stopa u SAD, najmanje tri puta u ovoj godini, trebala bi biti loša vest za plemeniti metal. Međutim,

Najvažnije vesti 0 Comments

MUP Srbije: Zamena registarskih tablica odložena za dve godine

MUP Srbije u saradnji sa Zavodom za izradu novčanica i kovanog novca donelo je odluku da se zamena registarskih tablica odloži za dve godine, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply