Goldman Sachs: Budućnost je u manje bogatim ulagačima

Goldman Sachs: Budućnost je u manje bogatim ulagačima

Američka bankarska grupa Goldman Sachs, budućnost vidi u manje imućnim ulagačima, saznaje se od osoba dobro upućenih u nove inicijative.

U kreativnoj strategiji koja je u vrlo ranoj fazi osmišljavanja unutar banke poziva se na povezivanje tog diva u segmentu investicionog bankarstva s manjim brokerskim kućama i firmama za upravljanje bogatstvom da novac pozajme i klijentima, od kojih mnogi raspolažu s daleko manje bogatstva od onog koji se nalazi na tipičnom privatnom bankovnom računu u Goldmanu.

Strategija ima za cilj da omogući Goldmanu do dopre do velike grupe zajmoprimaoca – u Sjedinjenim Državama a moguće i u inostranstvu – bez neophodnosti preuzimanja kroz udruživanje ili sklapanje partnerstava sa svakim pojedinačno, naveli su izvori upoznati s novom inicijativom.

Doduše, takav plan tek je u vrlo ranim fazama i možda neće biti aktivan pre iduće godine, dodali su.

Takva strategija nije neuobičajena samo za Goldman Sachs, već i za celi Wall Street, budući da većina banaka novac uglavnom samo pozajmljuje sopstvenim klijentima. Ona takođe nosi veće rizike zato što bi mogla da oteža proveru zajmoprimalaca ili imovine koju predaju za kolateral.

Banka traži mogućnosti zarade među širom bazom zajmoprimalaca zato što im usporava tradicionalni biznis poput trgovanja obveznicama. U aprilu je Goldman dovršio sporazum o kupovini 17 milijardi dolara vrednih online depozita od GE Capital Banka kako bi zahvatio veći deo Main Streeta.

foto: poslovni.hr

foto: poslovni.hr

“Razvoj kreditnog poslovanja prema široj bazi klijenata pomaže ublažavanje dela teškoća koje se događaju na strani trgovanja”, kazao je analitičar u banci Nomura Steven Chubak.

Bankari uključeni u Goldmanove planove kažu da time ne menjaju svoj poslovni model pružanja usluga jako imućnim klijentima.

Tipični klijent u Goldmanovom američkom odeljenju za upravljanje privatnim bogatstvom na računu ima prosečan iznos od oko 50 miliona dolara. To su klijenti na koje Goldman ostaje primarno fokusiran, kazali su bankari kojima nije dopušteno da takve informacije iznose u javnost.

Kreditiranje imućnih pojedinaca i korporativnih klijenata krajem 2010. činilo je manje od pola bilansa u segmentu Godmanovog investicionog i kreditnog poslovanja, ali je taj udeo u međuvremenu narastao na više od 75 posto.

Nova strategija ciljaće klijente niže rangirane na lestvici po bogatstvu. Izvori nisu želeli da detaljnije govore o iznosu koji bi bio donja granica za zajmoprimaoce koje će Goldman zahvatiti pomoću treće strane, kazavši tek da će verovatno biti usmerena ka ulagačima s manje od milion dolara likvidne imovine.

Takođe, nisu želeli da govore konkretnije ni o tome kako će njihovo partnerstvo funkcionisati u smislu naknada, osiguranja ili kolaterala.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Pad vrednosti australijskog i novozelandskog dolara, RBA snizila referentnu kamatu
Next Wall Street: Indeksi rastu, Amazon u plusu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Ministri finansija najvećih ekonomija obećali da će dodatno stabilizovati finansijska tržišta

Ekonomije većine zemalja sveta oporavile su se od turbulencija na tržištu s početka ove godine, ali je oporavak neujednačen usled konstatnih pretnji od terorizma i iščekivanja ishoda britanskog referenduma o

Beogradska berza: Impol Seval pao 11,8%, slabi prometi

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je slabu aktivnost na tržištu akcija, dok su ukupnom prometu od 140,4 miliona RSD (1,14 miliona EUR) najveći doprinos dale državne obveznice. Indeks najlikvidnijih

Dinar ojačao, srednji kurs 121,7805 dinara za evro

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru u odnosu i zvanični srednji devizni kurs biće 121,7805 dinara za jedan evro, što će biti najjača vrednost domaće valute u ovoj godini,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply