EU pooštrava granične kontrole u Šengenu

EU pooštrava granične kontrole u Šengenu

Zbog migrantske krize i nedavnih terorističkih napada pet zemalja uputilo zahtev da se dozvoli članicama da produže graničnu kontrolu u zoni Šengena, a Evropska unija će ove nedelje da dozvoli taj zahtev.

Nemačka, Francuska, Austrija, Danska i Švedska uputile su pismo Evropskoj komisiji u kojem kažu da granična situacija ostaje “izuzetno nestabilna” i traže da im se produži pravo na graničnu kontrolu, javlja AFP pozivajući se na neimenovane evropske izvore.

Na pitanje AFP-a kada će se odlučivati o ovom zahtevu, jedna portparolka EK je rekla da se “odluka sprema za sredu”.

Evropski izvori navode da je Komisija spremna da odobri mere u skladu sa takozvanom “mapom puta” za ponovno uspostavljanje normalnog funkcionisanja Šengena “do kraja godine”.

Prošle godine je nekoliko zemalja Šengena ponovo uvelo granične kontrole zbog povećanog priliva migranata.

Pravila EU predviđaju da zemlje mogu ponovo da uvedu granične kontrole najduže dve godine u periodima od po maksimalno šest meseci, u izuzetnim okolnostima kada su granice ugrožene.

foto: nbcnews.com

foto: nbcnews.com

Komisija je spremna da zaključi da je to slučaj na grčko-turskoj granici.

Pismo pet zemalja u koje je AFP imao uvid, kaže da je “značajan broj migranata još uvek u Grčkoj i duž balkanske rute”.

Kako se dodaje, situacija je izuzetno nestabilna i teško predvidljiva, tako da centralnomediteranska ruta (od Severne Afrike do Italije) ostaje još jedan izvor brige.

“Sa našeg stanovišta, ovo ugrožava funkcionisanje Šengena bez unutrašnjih graničnih kontrola i uopšte predstavlja ozbiljan rizik za javni poredak i bezbednost”, kaže se u pismu.

Napadi u Parizu i Briselu, kako se navodi, pokazuju da će “terorističke grupe verovatno pokušati i iskoristiti nedostatke graničnih kontrola”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dinar bez značajnije promene, u sredu 122,58 dinara za evro
Next Pad vrednosti australijskog i novozelandskog dolara, RBA snizila referentnu kamatu

You might also like

Društvo 0 Comments

EU: Strožiji ciljevi za smanjenje emisije gasova

Danas je Evropska unija predložila nove nacionalne ciljeve za drastično smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine kako bi ispunila obećanje sa klimatskog samita u Parizu.

Društvo 0 Comments

Pooštrene carinske kontrole zbog zamrznutog mesa iz 1982. godine

Sve mere su preduzete kako na tržište Srbije ne dođe tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine, koji je stigao u luku Bar, saopštila je Uprava carina Srbije, a prenosi televizija N1.

Društvo 0 Comments

ALIMS: Izdat sertifikat za lek utrogestan za trudnice

Izdat je sertifikat analize za lek Utrogestan od 200 miligrama, da bi se lek našao na tržištu, saopštila je danas Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply